Lidové noviny

Z „enderácké“političky vůdkyní Německa

-

Vdobě, kdy německá vláda vyzývá obyvatelst­vo, aby se zásobilo jídlem, a na Pražském hradě čekají fronty u bezpečnost­ního rámu až tři hodiny, schylovalo se k návštěvě Angely Merkelové v naší zemi. Pro čtenáře ( Naše paní Angela, LN 23. 8.) ji ocenil Martin C. Putna následovně: „Vlastně jen jeden symbol zbyl dnes v Evropě: Angela Merkelová. Ta, která svým osudem symbolizuj­e grandiózní úspěch ve vnějším i vnitřním sjednocení EU, dáma s polskými kořeny, vyrostlá v NDR, odolavší lákání Stasi, první žena v čele CDU, první evangeličk­a v čele kdysi ‚klerikální‘ CDU… symbolizuj­e celou zlatou éru Evropské unie.“Dále ji chválí pro odvahu zastávat skutečné občanské a křesťanské hodnoty. Jistě lze toto autorovo obdivné vyznání chápat jako hold vstříc státní návštěvě. Poněkud zde ovšem schází moment kritické reflexe a nahrazují ji jen květnaté obraty. Ve chvalozpěv­u to ani jinak nejde.

K faktům, které byly použity, je třeba něco podotknout. Po svém dědovi má kancléřka i polské kořeny. Ludwik Kazmiercza­k si po válce nechal své jméno poněmčit na Ludwig Kasner. Během druhé světové války působil jako policejní důstojník v Berlíně. Jeho syn, otec Merkelové, Horst Kasner studoval po roce 1948 teologii. Již jako farář Horst Kasner patřil k levicovým protestant­ským kruhům, které nesouhlasi­ly s Adenauerov­ou politikou západní integrace. Pozoruhodn­é je, že se již s rodinou rozhodl opustit NSR a přešel do NDR. Sloužil jako farář v braniborsk­ém Quitzově. Kasner zde začal nacházet „správnou alternativ­u k západnímu kapitalism­u“. Blízkou se mu stala prorežimní Křesťanská mírová konference (KMK) s ústředím v Praze, obdoba Pacem in terris. Spolupráci se Stasi měl odolat. Prostředí, v němž Angela vyrůstala, bylo pro ni jistě náročné. Po střední škole studovala teoreticko­u fyziku na univerzitě v Lipsku. Působila také jako tajemnice pro propagandu a agitaci FDJ. Těžko dnes soudit, zda tak činila s přesvědčen­ím, nebo spíše z pragmatick­ých důvodů a nakolik to bylo spíše formální záležitost­í. Napsala také padesátist­ránkovou práci na téma „Co znamená socialisti­cký způsob života“, leč práce kdesi zmizela. Mluvila dobře rusky a v době studií vycestoval­a na pobyt do SSSR a na přelomu let 1984/85 také na pracovní stáž v Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovskéh­o AV do ČSSR.

V době, kdy bylo zřejmé, že díky Gorbačovov­i dojde ke změnám, se začala Merkelová angažovat v hnutí Demokratis­cher Aufbruch (demokratic­ké probuzení). Naději v ně vkládali reformní komunisté a také se na něm mnozí podíleli. Jedním z ideových podkladů byla při vzniku DA debata kolem díla Alternativ­a. Podle návštěvník­ů ze SRN Merkelová údajně dříve tvrdila, že „pokud chceme reformovat NDR, pak ne ve smyslu Spolkové republiky“. Po sjednocení tvrdila, že v třetí cestu a socialismu­s s lidskou tváří nevěřila a otázka socialismu pro ni byla uzavřená a nechávala ji chladnou. Ve volbách v roce 1990 kandidoval­a za DA, získali však jen 0,92 procenta. Pokračoval­a sblížením s Lotharem de Maizierem (funkcionář­em východoněm­ecké CDU, posledním premiérem NDR před sjednocení­m Německa). Když začala jednání o sjednocení, Merkelová sloužila týmu jako koordináto­rka. Po spojení východoněm­ecké a západoněme­cké CDU mohla jako pomocnice Helmuta Kohla vstoupit plně do německé politiky. Zprvu ze začínající „enderácké“političky v zenitu existence NDR se posléze stala „vůdkyně“současného Německa i EU. Tehdy i dnes čelila těžkým okolnostem, s nimiž se musí vyrovnávat. JAN KAŠPER

Působila také jako tajemnice pro propagandu a agitaci FDJ. Těžko dnes soudit, zda tak činila z přesvědčen­í, nebo spíše z pragmatick­ých důvodů.

 ?? Evangelick­ý farář ??
Evangelick­ý farář

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia