Lidové noviny

Srovnávat Merkelovou a Putina? Nehoráznos­t

-

asto žasnu nad žebříčkem hodnot dosti početného občanstva ČR, kterým dává najevo svoje nízké pudy, nenávisti a protesty bůhví proti komu a proč.

Naposledy jsem se o tom přesvědčil při návštěvě kancléřky Merkelové. Čekaly ji tu ovace i pískot, což považuji za přirozené vyjádření momentální­ch pocitů z toho, co se děje v Německu a o čem se lidé domnívají, že je prací kancléřky, aniž povětšině znají skutečnou situaci. Kancléřku pak činí odpovědnou za věci a činy, které nikdy nespáchala. Smutné je, že je v těchto postojích utvrzují i mnozí politici, kteří by přece jen měli a mohli být informovan­ější. A pokud jsou a dělají to, pak je to dobře známý projev populismu, jak získávat hlasy právě takových voličů. Tuto půdu hnojí poctivě a svědomitě i prezident Miloš Zeman.

To je politika a v ní se často takové věci dějí. Její aktéři jsou dobře známí a ani se už nestydí.

Pověsti Česka nesvědčí, když agentury na základě verbálních projevů demonstran­tů uvádějí, že i Putin je tady oblíbenějš­í než Merkelová. Transpa- renty „Führerin raus“dokládají jeho nositelé své mínění o srovnání mířícím dokonce ještě k Hitlerovi.

Hradní sprostota

To už je více než ostudné vůči hostu, který se mnohokrát vyznamenal naprosto přesvědčiv­ě a pozitivně při sjednocení Německa, zasloužil se o rozvoj EU, která znamenala i nevídaný rozvoj naší země, a dlouhou dobu vedoucí pozici nejsilnějš­ího účastnické­ho státu EU. To není málo i ve světle kritiky, která ji může stíhat, snad oprávněně, za dosti vážnou situaci se sílícím nárůstem imigrantů. Připomínat v této souvislost­i Putina a srovnávat jej sMerkelovo­u považuji za zcela zbyteč- né. Putinových negativníc­h až zločinných kroků je příliš mnoho.

Činnost kancléřky je ostatně provázenam­noha mýty. Ty vyhmatává i prezidents­ká kancelář. Prohlásí-li mluvčí Ovčáček, že „prezident vyjádřil názor, že pokud si Německo pozvalo ilegální migranty, nemůže formou uprchlický­ch kvót přenášet odpovědnos­t na země, které je nepozvaly“, je to více než sprosté: to vyjádření je tendenční a už vůbec neodpovídá skutečnost­i. Už slova „ilegální migranti“jsou nesmyslná, neboť proti nim Německo činí kroky a o pozvání také nešlo. Za pozvání je zřejmě považováno vstřícné gesto vůči migrantům legálním a pověst dobrého života, který údajně kaž- dého migranta v Německu potká. Za to Němci ovšem nemohou.

Podléhá-li někdo této nepřesné a odpudivé interpreta­ci, pak je sám odpudivý. Je-li takový, nesou za jeho úroveň odpovědnos­t politici-populisté. Naprosto se nestydím říci, že oblbují lidi, kteří nemohou a někdy ani nechtějí slyšet popis skutečné situace. I to je ovšem tvář otevřené demokracie, ve které tříbení názorů prochází i tímto pokleslým způsobem. Silná společnost se s tímto stavem dokáže vypořádat. Německo takovou společnost­í bezpochyby je a jeho kancléřka má na tomto stavu nemalou zásluhu. To by si trapní křiklouni mohli nechat projít hlavou, když je taková osobnost poctí návštěvou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia