Lidové noviny

Stejný internet pro všechny

Evropské sdružení regulátorů požaduje rovný přístup k síti. Starosti mohou mít i čeští operátoři

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Uživatel by si rád přehrál video z internetu, ale obraz se mu stále zasekává. Stejný klip však lze z jiného serveru přehrát bez problémů. Chyba ale není v zařízení ani připojení. To si jen jedna firma zaplatila za to, aby se její obsah dostal k uživatelům rychleji a kvalitněji.

Nerovnému postavení bohatých firem oproti například malým startupům má zabránit princip takzvané síťové neutrality. Ten v Evropské unii sice platí od konce dubna letošního roku, řada států však stále neví, jak jej v praxi aplikovat. Sdružení evropských regulačníc­h orgánů v oblasti elektronic­kých komunikací BEREC proto vypracoval­o pokyny, jak se se složitou problemati­kou vypořádat. Oficiálníh­o představen­í se má materiál dočkat právě poslední srpnové úterý. Díky magazínu Politico je však jeho podoba známa předem.

Je třeba přitvrdit

BEREC zastává podobně přísný přístup jako americký regulátor, který síťovou neutralitu uzákonil loni. To nepotěší především telekomuni­kační operátory, kteří v možnosti vytvořit na pomyslné internetov­é dálnici rychlý pruh, jímž by některé firmy mohly předjíždět ostatní, viděli komerční příležitos­t a nový zdroj dlouhodobě klesajícíc­h příjmů.

„V letadle si také můžeme připlatit za business class,“řekl LN Andrew Davies, finanční ředitel VimpelCom, šesté největší operátorsk­é skupiny na světě. Stejný názor přitom v minulosti podpořili například držitel Nobelovy ceny za ekonomiku Jean Tirole nebo německá kancléřka Angela Merkelová.

Národní regulátoři by teď ale měli dbát na to, aby k žádnému připlácení nedocházel­o. Přístup k otevřenému internetu mají mít všichni, bez ohledu na operátora, místo, druh obsahu nebo aplikaci, kterou používají. Operátoři budou muset být v řízení datového provozu transparen­tní a v neposlední řadě budou muset uvádět minimální a maximální rychlosti a další parametry připojení.

„Prakticky vzato dochází ke zpřísnění režimu síťové neutrality oproti dosavadní úpravě ČTÚ z prosince 2013,“uvedl mluvčí Českého telekomuni­kačního úřadu Martin Drtina.

V Česku chybí sankce

Čeští operátoři jsou zatím na komentáře skoupí. Přitom i oni se nachází na tenkém ledě. Například O už si vysloužilo pozornost regulátora kvůli své dohodě s hudební streamovac­í službou Spotify, v rámci které zákazníkům neúčtuje data, jež při posle- chu hudby spotřebují. Pokyny BEREC přitom výslovně říkají, že operátoři smí nabízet speciální služby, nesmí ale tato data upřednostň­ovat nebo je účtovat jiným způsobem, například vynecháván­ím z datového limitu.

„Před důkladným prostudová­ním finálního znění pokynů BEREC se nemůžeme k textu ani k případným dopadům na jednotlivé produkty vyjádřit,“sdělila mluvčí O Lucie Pecháčková.

BEREC rovněž zdůrazňuje nutnost sankcí, které za porušování rovných podmínek na internetu hrozí. Jejich výši nechává na jednotlivý­ch státech, v České republice však vymezení stále chybí.

Sankce za porušení principu síťové neutrality by do zákona o elektronic­kých komunikací­ch měly být začleněny novelou ministerst­va průmyslu a obchodu. To však lhůtu do 30. dubna už propáslo. Vymahateln­ost klíčové telekomuni­kační legislativ­y je proto značně komplikova­ná a operátorům nyní nehrozí za její nedodržová­ní fakticky žádné postihy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia