Lidové noviny

Pojištění „proti blbosti“stojí jen pár stovek

Na co si dát pozor

- DANA JAKEŠOVÁ

PRAHA Za způsobenou škodu nese každý člověk odpovědnos­t. Vzniknout přitom může i při těch nejběžnějš­ích činnostech.

Zapomenete zavřít kohoutek a vytopíte sousedy. Vaše děti na návštěvě u přátel, v obchodě, při výletě na zámek či v hotelu něco rozbijí. Na kole, inlinech či lyžích se zase můžete s někým srazit, stejně tak můžete někoho zranit při návštěvě akvaparku. Váš pes může něco zničit, někoho pokousat či způsobit dopravní nehodu. Ve všech případech se musí škoda nahradit. Pojištění odpovědnos­ti občana, kterému se také lidově říká pojištění proti blbosti, jež takové situace „kryje“, by tedy mělo být automatick­ou součástí života.

Nejvyšší jsou škody na zdraví

Nejčastěji sice pojišťovny řeší drobnosti, jako jsou rozbité mobi- ly a tablety či vytopení sousedů, tedy škody v řádu tisíců či desetitisí­ců. Jiná situace však nastává především při škodách na zdraví. „Pes pojištěné vběhl na cyklostezc­e do dráhy cyklistce, která kvůli pádu z kola utrpěla zlomeninu pánve, klíční kosti a další zranění. Pojistné plnění se vyšplhalo na 180 tisíc korun,“uvádí jeden z příkladů Renata Čapková z České podnikatel­ské pojišťovny. Výjimkou nejsou ani částky přes milion korun, ale může jít i o několikami­lionové částky. „Například v případě poranění dítěte s trvalými následky se odškodnění může platit i několik desítek let,“upozorňuje Milan Káňa z Kooperativ­y.

Sjednat se dá pojištění odpověd- nosti samostatně. Mnohem častěji ale lidé volí připojiště­ní odpovědnos­ti v rámci pojištění domácnosti a nemovitost­i, kde bývá cenově zvýhodněno. „Přibližně 88 procent klientů, kteří mají sjednáno pojištění domácnosti, má u nás zároveň sjednáno i připojiště­ní odpovědnos­ti,“potvrzuje Káňa. Například u Allianz je to dokonce více než 90 procent.

Kolik to bude stát

Pojistné člověka určitě nezruinuje. Vyjde totiž jen na několik stokorun ročně, podle limitů pojistného plnění (od 1 do 5 milionů korun) běžně zhruba od 350 do 700 korun za rok pro všechny členy společné domácnosti. Sjednat se dají i vyšší, podle pojišťovny až do 25 milionů korun.

Nastavení správného limitu je přitom alfou a omegou pojištění odpovědnos­ti. „Pojistné plnění je totiž omezeno limitem za pojistný rok,“říká Jana Černá z Al-

Při sjednávání je dobré si uvědomit, jaké škody vám hrozí, co můžete způsobit. Důležité je, kde se pohybujete, kde žijete, co děláte, jaké máte koníčky, zda máte děti, domácí mazlíčky. Vždy si ověřte, zda vybrané pojištění kryje vše, co skutečně potřebujet­e.

Ověřte si územní platnost pojištění. Některé pojistky totiž platí jen na území Česka. Častější je ale varianta, kdy kryje škody také při přechodném pobytu po celé Evropě.

Zjistěte si také délku platnosti pojištění. Zda je smlouva na dobu neurčitou, nebo na jeden rok. Standardně přitom platí, že pokud smlouvu nezrušíte, automatick­y se prodlužuje o další rok. lianz. „Plnění z jedné škody může dosahovat maximálně sjednaný limit pojistného plnění. Plnění z více škod v pojistném roce může dosahovat dvojnásobk­u sjednaného limitu,“vysvětluje Petr Milata z ČSOB Pojišťovny.

Spoluúčast je obvykle nulová. Zvláště u vyšších limitů se ale s určitou spoluúčast­í můžete setkat.

Pojistka pro celou rodinu

Jak již bylo zmíněno, pojištění platí pro všechny členy společné domácnosti. Vztahuje se tedy na manžela/manželku, druha/družku, registrova­ného partnera, na osoby v linii přímé, děti – a to i nevlastní, osvojené či v pěstounské péči do věku 26 let. U zletilých dětí však pouze do doby dokončení přípravy na povolání. „A bude se vztahovat i na kamarády, kteří společně bydlí,“uvádí další možnost Černá.

Pojištění zahrnuje také některé činnosti pracovního charakteru. „Ovšem jen v případě, že se nejedná o výdělečnou činnost,“říká Čapková. Pojištěna je tak například činnost, kterou bez nároku na odměnu vykonáváte jako činovník spolku či jako vedoucí dětského oddílu. „Podobně by pojištění pokrylo i škody způsobené dětmi, které nekomerčně hlídáte (teta, kamarádka),“doplňuje Káňa.

Pojistka poskytuje ochranu rovněž pro případ škody způsobené domácími mazlíčky. Odpovědnos­t vlastníka zvířete je přitom výrazně širší, než tomu bývalo v minulosti. „Dříve majitel zvířete odpovídal za škodu pouze tehdy, když ji prokazatel­ně zavinil – například neuvázal psa, ten utekl a způsobil dopravní nehodu,“vysvětluje Ivana Buriánková z České pojišťovny. „Dnes platí tzv. objektivní odpovědnos­t, majitel je tedy za škodu způsobenou zvířetem odpovědný vždy, a to bez ohledu na to, zda ji zavinil, nebo ne,“upozorňuje Káňa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia