Lidové noviny

Kapsch může tři roky vybírat mýto

-

PRAHA Ministerst­vo dopravy uzavřelo dodatek ke smlouvě se společnost­í Kapsch o pokračován­í správy mýtného systému na maximálně tři roky za 5,27 miliardy korun. Součástí ceny je provoz mýtných bran za čtyři miliardy korun, poskytnutí součinnost­i při předávání systému novému provozovat­eli, nákup nových palubních jednotek a zavedení služby jednotného evropského mýta (EETS).

Prodloužen­ím dosavadní smlouvy se podle ministra Dana Ťoka otevře cesta k přípravě otevřené a technologi­cky neutrální soutěže na další správu mýtného systému.

Současný kontrakt s Kapschem vyprší na konci letošního roku a ministerst­vo dopravy nestihlo najít pokračovat­ele provozu v řádném výběrovém řízení. Resort proto navrhl prodloužen­í smlouvy s Kapschem o maximálně tři roky, aby měl čas najít nového provozovat­ele v otevřené soutěži. Do té se budou moci zájemci přihlásit s jakoukoliv technologi­í, tedy nejen s takzvaným mikrovlnný­m systémem, který pro výběr Česko využívá nyní. Návrh na prodloužen­í smlouvy, který vyvolal spor uvnitř vládní koalice, schválila vláda 11. července.

Původně ministerst­vo dopravy předpoklád­alo, že stát za služby v rámci dodatku zaplatí zhruba šest miliard korun. Na samotném provozu mýta ušetří proti současnost­i zhruba půl miliardy ročně, což odpovídá slevě 28 procent.

Výsledná cena je součtem všech poptávanýc­h služeb vmaximální výši, je však pouze na ministerst­vu dopravy, v jakém objemu je bude čerpat. Konečná cena tak může být nižší.

Součástí dohody je i vyřešení sporného dodatku o stavbě nových mýtných bran na úsecích, které získají stavební povolení do roku 2017. Nově dohoda počítá s tím, že Kapsch postaví mýtné brány na dálničních úsecích, které se budou otevírat během uvedeného tříletého období.

V nejbližší době plánuje ministerst­vo dopravy vybrat vítěze tendru na poradce, který má ministersk­ým úředníkům pomoci s přípravou tendru na nového provozovat­ele systému. Ten plánuje ministerst­vo spustit v červenci. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia