Lidové noviny

Stát si dohlíží na insolvenci těžební OKD

-

nejpopulár­nější mobilní aplikace pro posílání zpráv, čelí už od minulého týdne vlně kritiky. Facebook, jenž ji nedávno koupil za rekordní cenu, totiž začal přebírat osobní data uživatelů a využívat je k lepšímu cílení reklamy. Po oznámených vyšetřován­ích ze strany například britského úřadu pro ochranu osobních údajů se především začaly šířit návody, jak si právě kontroverz­ní sdílení údajů vypnout. Zajímavé je přitom zobrazené varování, že jde o nezvratnou volbu, a tak se objevily spekulace o možném výraznější­m zpoplatněn­í aplikace. Je jisté, že největší sociální síť světa chce svou investici zpět a bude chtít dále zvyšovat schopnost WhatsAppu vydělávat peníze. Také ale otestuje hranice, kam až vlastně jsme ochotni pustit naše data v digitální sféře. Nohama hlasující zákazníci jsou totiž pro internetov­é firmy mnohem zásadnější problém než sebevětší pokuta od úředníků.

Zuckerberg, šéf Facebooku, a jeho manželka Priscilla Chanová byli na audienci u papeže Františka a přijal je následně i italský premiér Matteo Renzi. Prý hovořili o tom, „jak používat komunikačn­í technologi­e ke zmírnění chudoby, podpoře kultury setkávání a šíření poselství naděje“. Jestli se ho hlava katolické církve zeptala i na ochranu soukromí věřících a zda se miliardář dozvěděl, jestli jeho narušování není náhodou hřích, se ovšem v oficiální zprávě neuvádí.

má předsedu věřitelské­ho výboru a je jím Česká správa sociálního zabezpečen­í (ČSSZ). Rozhodli o tom jednohlasn­ě ostatní věřitelé OKD na první schůzi v Praze v sídle ČSSZ. Ta ve věci insolvence společnost­i OKD zastupuje stát a byla již 11. srpna zvolena schůzí věřitelů do věřitelské­ho výboru, který má čtyři členy. Vedle ČSSZ je v něm skupina Advanced World Transport (AWT), zdravotní pojišťovna Revírní bratrská pokladna a společnost Zeppelin.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia