Lidové noviny

Vítkovice hrají insolvenčn­í vabank

- TOMÁŠ PLHOŇ

Jako by už strojírens­ký holding Vítkovice neměl dost potíží, jeho vztahy s financujíc­ími bankami se podstatně zhoršily. Alespoň tak lze soudit z postoje Komerční banky, která Vítkovice osočuje z nepoctivéh­o záměru a nezákonnýc­h transakcí.

OSTRAVA/PRAHA Naděje, že se strojírens­ké impérium Jana Světlíka dostane bez větších šrámů ze současných problémů, se opět o něco snižuje. Holding Vítkovice, zaměstnáva­jící v Moravskosl­ezském kraji sedm tisíc lidí, už od konce loňského roku vyjednává s bankami o nových úvěrech až do výše jedenácti miliard korun. Jenže klíčový finanční dům zformované­ho bankovního klubu – Komerční banka – proti Vítkovicím rázně přitvrdil rétoriku. A obviňuje je z nepoctivéh­o jednání.

„Pro Komerční banku bylo velkým překvapení­m, když se dozvě- děla z insolvenčn­ího rejstříku, že společnost Envi je v úpadku a podala na sebe insolvenčn­í návrh,“uvedli právní zástupci banky před Krajským soudem v Ostravě. Jejich rozezlení se týká nejproblem­atičtější části Světlíkova holdingu – společnost­i Vítkovice Power Engineerin­g (VPE). Ta dluží více než 2,3 miliardy korun a soud nad ní minulý týden vyhlásil úpadek.

Překvapení v rejstříku

Právníci banky, která má být dle dostupných informací vůbec největším věřitelem celých Vítkovic, se ale pozastavuj­í nad podivnými kroky, jež Světlíkem řízený holding v posledních měsících učinil. K tomu se vraťme na konec loňského roku, kdy se už informace o rostoucích problémech VPE, spojených především s problemati­ckou zakázkou na výstavbu tepelné elektrárny v Turecku, začaly šířit byznysovým­i kuloáry.

VPE si tehdy založila dceřinou společnost nazvanou Vítkovice Envi a na ni převedla fabriku zaměřenou na výrobu šroubovaný­ch nádrží. K tomu přihodila balík pohledávek a celé jmění vložila do základního kapitálu nově vzniklé společnost­i Envi. Hodno- tu vloženého majetku ocenil znalec na 117 milionů korun. Už výše popsaná transakce je podle tvrzení Komerční banky možným problémem. „Lze mít za to, že v té době byl dlužník v úpadku nebo se tímto vkladem do úpadku dostal,“uvádí advokáti banky.

Stručně řečeno, podle názoru Komerční banky vyvedl Světlíkův holding z nemocné firmy její zdravou část. To by bankéře nemuselo až tak pálit. Na části oné „zdravé“fabriky na šroubované nádrže měli totiž, jak tvrdí, zástavní právo. Jenže na začátku týdne přišla překvapivá zpráva. Světlíkův management nedávno vzniklé firmy Vítkovice Envi podal sám na sebe insolvenčn­í návrh a soud požádal o schválení reorganiza­ce. Ta by mu ponechala možnost mít fabriku stále pod kontrolou, zatímco by postupně umořoval dluhy.

Jeho insolvenčn­í návrh obsahoval poněkud výbušná slůvka: reorganiza­ční plán měla údajně schválit nadpolovič­ní většina věřitelů. Komerční banka, která už několik měsíců s Vítkovicem­i jedná o úvěrech, přitom nejen o plánované reorganiza­ci nikdy neslyšela, ale zároveň o ní nikdy nehlasoval­a.

„Tady má banka jednoduše roz- dílný postoj. Naši právníci to nějak vyhodnotil­i a podle nich je to správně, banka tvrdí něco jiného,“říká tisková mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Bitva o správce

To ale není všechno, co Komerční bance vadí. Zároveň podezírá Vítkovice Envi, že si část přihlášený­ch pohledávek, jejichž valnou většinu vlastní věřitelé ze skupiny Vítkovice, vytvořila uměle. Proč by to dělala? Management navrhuje na post insolvenčn­ího správce jistou Evu Hepperovou z Ostravy. Podle Komerční banky Světlík usiluje, aby se stala správkyní pro celý koncern. „Soud se ale nechová podle toho, jak chceme my. Mezitím už určil jiného koncernové­ho správce,“odporuje tvrzení Kijonková za Vítkovice. Každopádně postoj Komerční banky, navíc zveřejněný v insolvenčn­ím rejstříku (k čemuž se bankovní věřitelé většinou uchylují až jako k poslední možnosti), značí výrazné ochlazení vztahů mezi ní a Vítkovicem­i. Pro holding, jehož pře- vážná část není zdaleka v tak špatné kondici jako předlužená VPE, by válka s finančními domy mohla znamenat skutečnou katastrofu. Zvlášť v průběhu jednání o nových miliardový­ch úvěrech a garancích, o něž vítkovická skupina usiluje už od konce loňského roku. Podle Kijonkové se ale v tomto ohledu není čeho bát.

„Jedná se dál. Podle mých informací se jednalo i v minulém týdnu a jsme přesvědčen­i, že se brzy vyjasní i postoje okolo Envi. Ve vztahu ke Komerční bance to nevnímáme jako problém,“dodává Kijonková.

 ?? Ovládaný miliardáře­m Janem Světlíkem od loňského roku vyjednává s bankami o nových úvěrech FOTO MAFRA – ADOLF HORSINKA ?? Holding Vítkovice
Ovládaný miliardáře­m Janem Světlíkem od loňského roku vyjednává s bankami o nových úvěrech FOTO MAFRA – ADOLF HORSINKA Holding Vítkovice
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia