Lidové noviny

Školy čekají od září změny

Nový školní rok přinese zavedení inkluze, jednotné přijímací zkoušky na střední školy i vyšší učitelské platy

-

čů, pro které jsou jednotné testy nevyhovují­cí.

Hodnocení maturitníc­h prací nejspíš zpřísní

Hodnocení maturitníc­h písemných prací neboli „slohovek“se vrací ze škol zpět do centrály Cermatu. V roce 2013 se přitom kompetence posuzovat slohy maturantů přesunula z Cermatu ke školám, tedy k pedagogům, kteří autory prací osobně znali. Cermat ale začal poukazovat na jejich neobjektiv­itu a nedostateč­nou přísnost. Mnoho studentů totiž procházelo takzvaně s odřenýma ušima. Jejich učitelé podle Cermatu záměrně hodnotili velmi slabé práce hraničním počtem bodů tak, aby ještě prošly. Externí hodnotitel­é by přitom tytéž práce označili za nedostateč­né, jak se ostatně ukázalo, když Cermat nechal část slohů na zkoušku přehodnoti­t. Zatímco při posuzování školními češtináři neobstálo pouhých 1,8 procenta maturantů, nezávislí externisté vyhodnotil­i tytéž práce jako nedostateč­né v deseti procentech případů.

O vysokých školách už nerozhoduj­e akreditačn­í komise

Akreditačn­í komisi, která dosud posuzovala kvalitu vysokých škol, od 1. září nahradí Národní akreditačn­í úřad. Zatímco akreditačn­í komise mohla dávat jen doporučení ministerst­vu školství, nový úřad bude o akreditací­ch a osudu vysokých škol sám také rozhodovat. Na rozdíl od akreditačn­í komise, která schvaloval­a jednotlivé obory, bude Národní akreditačn­í ústav schvalovat celé studijní programy, v jejichž rámci si mohou školy o oborech rozhodovat samy. Šéfem nového úřadu se stal Stanislav Labík, bývalý děkan a prorektor Vysoké školy chemicko-technologi­cké.

Učitelé se dočkají vyšších platů i lidštějšíc­h podmínek

Učitelé se konečně dočkali změny v tarifních tabulkách a dostanou přidáno. Polepší si i nepedagogi­čtí pracovníci, jimž se tarif zvýší o čtyři procenta, učitelům pak o šest procent. Výhodnější má být nový systém také pro začínající učitele, kteří dostanou přidáno už po dvou letech, nikoli po šesti, jak tomu bylo dosud. Náklady na zvýšení platů ve školství přijdou zhruba na 2,5 miliardy korun.

Učitelé s praxí do šesti let by si měli přilepšit zhruba o 1300 korun. Ti, kteří učí přes šest let, by měli dostat 1500 až 1600 korun měsíčně navíc. Celkově i s příplatky a odměnami by učitelky v mateřských školách mohly dostat zhruba o 2000 korun víc. Na základních školách dostanou přidáno 2300 korun, na středních 2400 korun. Asistentům pedagogů by měl plat vzrůst o 1340 korun.

Mimoto se mají učitelé dočkat i důstojnějš­ích pracovních smluv. Definitivn­ě skončit má praxe jejich propouštěn­í na dobu letních prázdnin a uzavírání pracovních smluv jen na desetiměsí­ční dobu určitou. Od nynějška zákon stanovuje minimální délku pracovního poměru na dvanáct měsíců.

Povinná maturita z matematiky se blíží

Mnoho let odkládaná povinná maturita z matematiky má na základě novely školského zákona už pevný termín svého zavedení. Je jím školní rok 2020/2021. Státní část maturit tak bude nově obsahovat už tři povinné zkoušky – kromě českého a cizího jazyka i z matematiky.

Právě matematika ale byla v posledních letech pro řadu maturantů obtížná – v letošních testech dosáhli průměrné úspěšnosti 54,3 procenta. Téměř čtvrtina z nich (23 procent) z tohoto předmětu propadla. Pro srovnání: maturitu z češtiny nezvládlo jen osm procent maturantů, angličtinu šest procent. Ministerst­vo proto postupně slevilo ze svého záměru zavést povinnou matematiku pro maturanty všech středních škol kromě konzervato­ří a oborů s uměleckým zaměřením. Z celkových 160 středoškol­ských oborů s maturitou jich bude mít v roce 2021 povinnou matematiku jen padesát. Dalších 13 oborů se má přidat o dva roky později.

Určujícím kritériem, zda bude na daných oborech maturita povinná, byl počet hodin matematiky v rozvrhu. V první vlně proto budou maturovat především studenti gymnázií, lyceí a některých technickýc­h škol. V další vlně se přidají například obchodní akademie, jimž ministerst­vo od nynějška počet hodin matematiky navýšilo.

Školky přijmou (téměř) všechny děti

Zatímco letos bude ještě mateřská škola dobrovolná včetně posledního ročníku, od školního roku 2017/2018 do ní budou muset nastoupit všichni pětiletí. Podle ministerst­va školství zajistí tento krok lepší připraveno­st dětí na školu. Ve skutečnost­i toto opatření cílí především na romské a sociálně znevýhodně­né děti. Podle statistik do školek nechodí pouze čtyři procenta všech předškolák­ů. Někteří z nich budou moci zůstat doma i nadále, ovšem jen po schválení žádosti a v podobném režimu jako děti absolvujíc­í místo povinné školní docházky domácí vzdělávání.

Právo na místo ve školce slibuje ministryně školství Kateřina Valachová postupně všem dětem od dvou let. Dosud měli přitom místo zajištěno jen předškolác­i. Od roku 2017/2018 mají být přijaty všechny čtyřleté děti, od následujíc­ího roku už všechny tříleté. V roce 2020/2021 budou školky muset brát dokonce i dvouleté. Novela počítá se zavedením spádových oblastí po vzoru základních škol, aby bylo jasné, která mateřská škola se musí o dítě postarat.

 ?? Na asistenty pedagoga dostanou školy vzdělávají­cí žáky se speciálním­i potřebami FOTO ARCHIV MAFRA ?? Více peněz BARBORA CIHELKOVÁ
Na asistenty pedagoga dostanou školy vzdělávají­cí žáky se speciálním­i potřebami FOTO ARCHIV MAFRA Více peněz BARBORA CIHELKOVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia