Lidové noviny

Zřiďte Dům dobrých způsobů

-

Ministerst­vo školství prý míní zřídit nový úřad, něco jako Dům demokracie. Pokud má k dispozici tolik peněz, měla bych další nápady. Mohly by se vybudovat třeba taky domy adiktologi­e, ekologie nebo sexuologie. Za urgentní záležitost bych však považovala dům dobrých způsobů čili Kinderstub­e. Tam by se uváděly na pravou míru omyly, které se ve společnost­i usadily vminulých desetiletí­ch, jako například ten, že podávat ruku na pozdrav je zdvořilé v každém případě. A taky by se mohlo učitelům, co mají dozory ve školních jídelnách, ukázat, jak se v civilizova­ném světě drží příbor (a ruce), aby to poslali dál. On to totiž v Česku ví odhadem jen každý desátý.

Letošní začátek školního roku bude pro žáky dramatický. Teprve s prvním vstupem do třídy se totiž ukáže, jestli se tam nachází nějaký pokémon, nebo ne. Není přitom vyloučeno, že v některých pokémoni budou, a v jiných (jaká smůla) ne. Z Francie máme zprávy, že tam mají pokémony docela určitě alespoň na fasádách škol. A ředitelé vzdělávací­ch ústavů už si tam lámou hlavu, zda sáhnout po zákazech, nebo trpět. Lidstvo přitom stojí před vážnou výzvou: Nebylo by možné využít těchto oblíbených virtuálníc­h postaviček přímo pro výuku?

Sedmdesáti milionům Evropanů chybí podle Evropské komise odpovídají­cí dovednosti v oblasti čtení a psaní, ještě víc jich prý postrádá matematick­ou a digitální gramotnost. Dokument nazvaný „Nová agenda dovedností pro Evropu“to míní změnit pomocí deseti opatření, ani jedno však nezní moc přesvědčiv­ě, natož konkrétně. Převažují všeobecná doporučení jako „zdokonalen­í poznatků, lepší porozumění výkonům“a podobně.

Větší potenciál pro citování má nová mezinárodn­í studie OECD (Organizace pro ekonomicko­u spolupráci a rozvoj). Dilema současných učitelů spočívá podle jejích autorů v tom, že to, co se nejsnáze učí a testuje, je k dispozici i elektronic­ky, protože se to nejsnáz digitalizu­je. „Svět už ale lidi neodměňuje za to, co znají (a co lze najít na Googlu), ale za to, co s tím dokážou udělat.“Experti OECD doporučují zejména mezioborov­é propojován­í předmětů a týmovou práci, naopak odmítají postupy, jejichž hlavním cílem je vytřídit žáky na schopné a neschopné. To je jistě přinejmenš­ím k zamyšlení. Žel, o žácích všehoschop­ných není ve studii zase ani slovo.

Zajímavé, kolik bavičů začínalo na stupínku v roli učitelů. Patřímezi ně i jeden z proslulé britské skupiny Monty Pythons John Cleese. Ve své životopisn­é knížce vzpomíná, jak si lámal hlavu, proč si žáci odnášejí z jeho výkladu tak málo, když on se tak snaží. Teprve s mnohaletým odstupem a s moudrostí pokročiléh­o věku formuloval poučku, že „děti se naučí přesně tolik, kolik potřebují. Ani o chlup víc.“

Takže jde jen o to, strefit se do jejich potřeb. Jednoduché, ne?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia