Lidové noviny

Umožněte dětem i sobě si věci osahat

Záliby v dětství mohou ovlivnit vztah ke vzdělání i předznamen­at profesní uplatnění

- LUDMILA HAMPLOVÁ

Je to tak: stále více dospělých totiž bere začátek školního roku coby impuls k tomu, aby začali dělat rovněž něco pro sebe; aby investoval­i do rozvoje nejen svých potomků, nýbrž i sebe sama. Samotný výběr vhodné volnočasov­é aktivity pro dospělé se v mnohém podobá rozhodován­í o kroužku pro dítě.

Ani dospělého totiž nemá smysl nutit k sebevzdělá­vání a rozvoji jen proto, že daná aktivita je z pohledu okolí užitečná.

Relativně nejrozumně­jší přístup k rozvažován­í kam a na co chodit, ať jde o dítě, nebo o dospělého, reprezentu­je následujíc­í příklad: „Vyrůstal jsem v rodině, kde všichni hráli na nějaký nástroj, a tak bylo jasné, že přece musím chodit na klavír. Jenže já hodiny klavíru nesnášel a radši bych pozoroval brouky,“vzpomíná na svoje dětství čtyřicetil­etý Michal Zelený, dnes otec dvou dětí, který se rozhodl, že potomky nechá, aby si kroužky vybrali sami. „Navštívili jsme několik ukázkových lekcí, ale nakonec rozhodlo nadšení kamarádů našich dětí pro jejich kroužky. Osobní doporučení funguje už od malička,“říká s jistou nadsázkou pan Zelený.

Trendy, móda a možnosti

I u volnočasov­ých aktivit jde mnohdy o peníze až v první řadě. Na určité sportovní aktivity dětí i dospělých přispívají některé zdravotní pojišťovny v rámci preventivn­ích programů. Ušetřit se dá tehdy, když si část potřebného vybavení můžete zapůjčit. Veskrze racionální přístup není v tomhle aspektu od věci. Například základní umělecké školy umožňují zapůjčení hudebních nástrojů. A proto- že peníze a čas bývají spojitými nádobami, tak je užitečné zjistit, zda nejsou „vysněné“kroužky pořádány přímo na půdě mateřské či základní školy. Ušetří se tak čas strávený dojížděním, které bývá mnohdy náročné energetick­y i časově.

U jazykových kurzů přichází v úvahu i online výuka, která umožňuje naplánovat si lekce dle svých aktuálních časových možností. K jazykovým kurzům ještě poznámka: je užitečné podstoupit úvahu, zda stojíme – ať už jako rodiče dítěte, nebo sami coby účastníci kurzu – o rodilého mluvčího, či nikoliv, co to dítěti nebo nám může přinést. Stejně tak stojí za zvážení, do jaké míry má být kroužek veden zábavnou formou: kdy to může vyvolat pozitivní vztah k cizímu jazyku, a kdy je to jen hra pro hru.

Záliby dětí stejně jako dospělých ovlivňují trendy. V době nástupu televizníc­h pořadů o gastronomi­i patřily k hitům kroužky vaření. Po olympijské­m úspěchu judisty Lukáše Krpálka (zlatá medaile z letošních her v Riu) lze očekávat zájem o judo i o další bojové sporty.

„Sportovní kroužky jsou tradičně oblíbené. Nemůžu potvrdit, že by děti nesportova­ly. Naopak, v našich partnerský­ch školách, kde vedeme kroužky florbalu, badmintonu, sportovníc­h her, fotbalu, bojových a dalších sportů, máme vždy plno,“říká Marie Růžičková, zakladatel­ka a ředitelka společnost­iKroužky, která organi- zuje volnočasov­é aktivity pro děti v základních a mateřských školách v Praze, Brně, Liberci, Olomouci nebo Ostravě. Podle Růžičkové se trvalé oblibě těší i umělec- ké aktivity: keramika, kreslení a malování, šití, divadlo.

Lada Brůnová, projektová manažerka Nadačního fondu Neuron na podporu vědy, reprezentu­je jinou linii nabídky. „Vášeň pro vědu se zakládá velmi brzo, stejně jako naopak může být zadušena,“říká Brůnová. Existují kupříkladu elektrohry, kde se děti učí pomocí elektrické stavebnice porozumět základním principům fungování techniky. Renesanci prý zažívají přírodověd­né a vědecké kroužky.

Brůnová poznamenáv­á, že nadšení pro přírodní vědy v dětském věku se může proměnit v celoživotn­í zájem včetně profesního uplatnění. Proto zmíněný fond Neuron vybere každý rok jednoho mladého badatele či mladou badatelku, kterému nebo které splní vědecké přání.

Záliby dítěte, časové nebo finanční možnosti rodiny, vzdálenost od domova nebo kvalita lektorů, to jsou hlavní aspekty ovlivňujíc­í výběr zájmových kroužků. Najít ten pravý kroužek pro dítě – nebo i pro dospělého – tak může být docela rozhodovac­í oříšek.

Přijďte se k nám podívat

Většina pořadatelů volnočasov­ých aktivit nabízí ukázkové hodiny zdarma či za symbolický poplatek. Stačí si zjistit čas jejich konání.

„Pro děti i rodiče je dobré, pokud se přijdou do školy podívat, navštíví třeba některý koncert či představen­í a hlavně spolu mluví o tom, co jim přijde zajímavé,“vysvětluje užitečnost seznamovac­ích návštěv Michaela Nováková, učitelka hry na zobcovou flétnu a fagot v Základní umělecké škole Na Popelce v Praze 5.

Podle Novákové je ideální, když si dítě může doslova osahat různé hudební nástroje a volit podle svých preferencí. „Pokud dítě touží hrát na saxofon, není dobré nutit ho za každou cenu ke klavíru jenom proto, že už ho máme doma,“poukazuje Nováková. Hra na nástroj, hlavně zpočátku, vyžaduje spolupráci rodičů při cvičení, což znamená dítě poslouchat, sledovat, jak cvičí, a dále ho rozvíjet v oblasti hudby.

Ovšem, jak je již zřejmo: osahání si věcí – v dosloveném i přeneseném slova smyslu – se netýká výhradně hudební výuky a výhradně dětských posluchačů. Neboť potom existuje větší pravděpodo­bnost, že kroužek nebude pouhý rozmar opuštěný bez lítosti po několika málo lekcích, nýbrž aktivita, která může trvaleji přinášet užitek i prostou radost.

Pokud dítě touží hrát na saxofon, není dobré nutit ho za každou cenu ke klavíru jenom kvůli tomu, že už ho máme doma

 ?? Pořádají vedle tradiční výuky hlavně jazykové školy ILUSTRAČNÍ FOTO ARCHIV MAFRA ?? Online kurzy
Pořádají vedle tradiční výuky hlavně jazykové školy ILUSTRAČNÍ FOTO ARCHIV MAFRA Online kurzy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia