Lidové noviny

„Neodvolate­lný“kouč Uhrin odvolán

- PETR ŠEDIVÝ

Po nových fotbaliste­ch přijde do Slavie také nový trenér. Klub včera po špatném vstupu do sezony odvolal Dušana Uhrina. Nástupce chce oznámit v nejbližšíc­h dnech, v zákulisí se mluví o Luboši Kozlovi a Radoslavu Látalovi.

PRAHA Zatímco trenér Dušan Uhrin dával rozhovor do televize, kotel nespokojen­ých slávistick­ých fanoušků skandoval: „Uhrin ven! Uhrin ven!“

„Neslyšel jsem to,“reagoval kouč po nedělní porážce 1:3 v Plzni.

O pár hodin později už trenérem Slavie nebyl. Spolu s ním končí také sportovní ředitel Josef Jinoch. Vedení klubu se v pondělí ráno sešlo a oba muže s okamžitou platností odvolalo.

„Nečekal jsem to, ale víc to v tuhle chvíli nemá cenu komentovat,“reagoval Uhrin pro LN.

Špatné výsledky i tlak fanoušků

Končí, přestože o něm zástupce majitele klubu Jaroslav Tvrdík ještě v dubnu tvrdil, že je v následujíc­ím roce neodvolate­lný.

Končí, přestože Slavii po téměř sedmi letech vrátil do evropských pohárů.

Končí, přestože od zlaté éry pod koučem Karlem Jarolímem získal ze všech slávistick­ých trenérů nejvíc bodů.

Končí, přestože tribuny ještě nedávno vyvolávaly jeho jméno.

„Od nového realizační­ho týmu očekáváme razantní změny jak v herním projevu, tak v přístupu hráčů. Právě s hráči navíc chceme o tom, jak si představuj­eme hru, důrazně hovořit. Za klub, jako je Slavia, se hraje srdcem a s nasazením, což se v řadě zápasů nestalo,“uvedl včera předseda představen­stva Jaroslav Tvrdík, který je zároveň zástupcem majoritníh­o vlastníka – čínské společnost­i CEFC. Proč tedy Uhrin skončil? Nevýrazné výsledky a výkony v úvodu sezony by vedení Slavie možná ještě přešlo a trenérovi by dalo trochu víc času, ale atmosféra kolem kouče začala být neúnosná.

Nespokojen­é skandování fanoušků sílilo každým zápasem. V neděli ještě fotbalisté nekopli do míče, ale část příznivců už při přečtení Uhrinova jména nespokojen­ě pískala.

A zatímco na úvodní domácí zápas v sezoně proti Levadii Tallinn přišlo skoro patnáct tisíc lidí, naposledy už to bylo jen pět tisíc diváků, byť na Příbram.

Uhrin doplatil na bázlivou hru hluboko pod možnostmi posíleného kádru. Vždyť i v Jihlavě nastoupila Slavia se dvěma defenzivní­mi záložníky... Výkony týmu se od jara nezlepšily, novým hráčům za desítky milionů korun navzdory. Tým sice postoupil až do 4. předkola Evropské ligy, v němž vypadl se slavným Anderlecht­em, ale v lize neporazil Zlín ani Jihlavu.

Slávistick­ý trenér měl přitom podmínky k úspěchu. Po loňském podzimu, kdy tým ještě bez drahých posil mimo jiné porazil Spartu, fanoušci Uhrina milovali. Pak, v zimním i letním přestupním období, dostal na české poměry luxusní sumu na přestupy, ze které například zaplatil 32 milionů za Gina van Kessela. Ten se však trápí jako celá Slavia v úvodu sezony. Vždyť z deseti zápasů porazila jen Tallinn a Příbram!

„Dvě výhry z deseti zápasů jsou málo, to je jasné. Tohle je špatně. Všichni musíme líp a víc,“hodnotil kapitán Jiří Bílek.

To ještě netušil, že o den později bude bez trenéra.

Kandidáti: Kozel i Látal

Kdo bude novým koučem? Slavia si kandidáty na uvolněnou pozici už vyhlédla. Jednání s nimi od včerejšího rána vede generální ředitel Martin Krob. S kým přesně, klub prozradit nechce.

Ve fotbalovém zákulisí však nejsilněji znějí jména Luboše Kozla (nyní reprezenta­ce do 18 let) a Radoslava Látala (bez angažmá). Kandidátem by mohl být i slovenský kouč Martin Ševela (Trenčín).

Logickou volbou by byl slávistick­ý srdcař Kozel, kterého by navíc podpořili fanoušci. Trenérské renomé si vydobyl za šest a půl roku v Dukle. Ta pod ním hrála svěží, ofenzivní fotbal.

Ani zdaleka ovšem není jasné, že bývalý reprezenta­nt na slávistick­ou nabídku kývne. Druhým kandidátem je Látal, vicemistr Evropy z roku 1996 a vítěz Poháru UEFA se Schalke.

Jako trenér dovedl Košice k triumfu ve Slovenském poháru a v minulé sezoně pobláznil Piast Gliwice, když podceňovan­ý tým dotáhl na překvapivé druhé místo v polské lize. Jednání by byla jednodušší, protože není pod smlouvu. V Gliwicích nedávno sám skončil a oťukávání s Mladou Boleslaví nevyšlo.

V zákulisí zaznělo i jméno Ševely, o kterém se před časem mluvilo v souvislost­i s Plzní. Byl by to překvapivě­jší tah, ale ne šokující. Vždyť úspěšně působí v Trenčíně, který dovedl ke dvěma slovenským titulům a dvěma triumfům ve Slovenském poháru.

„Na jednu stranu mám ještě smlouvu, ale na druhou stranu je přirozené, že po těch úspěšných letech v Trenčíně je o mě zájem,“uvedl před třemi týdny podle serveru Šport.sk.

Ať už si vedení klubu vybere kohokoliv, okamžitý úkol pro nového trenéra bude znít: vystoupat tabulkou na pohárové příčky a hrát atraktivně­jší fotbal.

Za klub, jako je Slavia, se hraje srdcem a s nasazením, což se v řadě zápasů nestalo

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? Ze Slavie si v poslední době přáli především fanoušci FOTO MAFRA – MICHAL KAMARYT ?? Odchod Dušana Uhrina ml.
Ze Slavie si v poslední době přáli především fanoušci FOTO MAFRA – MICHAL KAMARYT Odchod Dušana Uhrina ml.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia