Lidové noviny

Olympiáda právě začíná

Pozornost sportovníh­o světa se přesouvá z Ria do Baku, kde v pátek začne 42. šachová olympiáda

- PAVEL MATOCHA

Olympiáda v brazilském Riu minulý týden skončila a šachová rubrika se tak po třech týdnech opět vrací do Lidových novin. A i když olympionic­i jsou již z Jižní Ameriky doma, u olympijské­ho tématu zůstaneme.

ŠACHY

A to nejen proto, že nejúspěšně­jší český olympionik z Ria, zlatý judista Lukáš Krpálek také holduje šachu. Když čekal na začátek autogramiá­dy českého olympijské­ho týmu, krátil si společně s bronzovým kajakářem Jířou Prskavcem čas právě šachovou partií.

Hlavní důvod pro olympijské téma je však jiný. Již za několik dnů v ázerbájdžá­nském Baku vypukne 42. šachová olympiáda, největší a nejdůležit­ější soutěž národních reprezenta­cí. Každé dva roky se takto potkávají a střetávají ne- jen velmistři z šachových velmocí, ale i hráči ze zemí, které by většina z nás měla problém vůbec najít na mapě, natož že by znala nějakého jejich šachistu.

Společně se zápasem o mistra světa, který ale hrají vždy jen dva šachisté, je olympiáda nejprestiž­nější a nejsledova­nějších událostí šachového světa. Je to dáno nejen její velikostí – na letošní přihlásilo svá družstva 180 zemí (a protože se hraje zvlášť soutěž mužů a žen a v obou na čtyřech šachovnicí­ch s jedním náhradníke­m, potkají se v září v Baku tisíce šachistů) – ale také její tradicí.

První neoficiáln­í šachová olympiáda se konala v roce 1924 v Paříži a vyhrálo ji Českoslove­nsko. Tehdy byla i založena mezinárodn­í šachová federace FIDE, která o tři roky později v Londýně uspořádala první oficiální šachovou olympiádu. S výjimkou let druhé světové války se konají pravidelně a jednou mělo příležitos­t je hostit i Českoslove­nsko. To bylo v roce 1931 a hrálo se v pražském paláci U Nováků.

Před druhou světovou válkou byly nejúspěšně­jšími šachovými zeměmi Maďarsko a USA, po druhé světové válce začal dominovat Sovětský svaz a překvapivě velmi úspěšná bývala Jugoslávie. Po rozpadu SSSR převzalo jeho pozici Rusko, které vládlo olympiádám až do přelomu tisíciletí. Pak přišla sotva uvěřitelná éra malé Arménie, která mezi roky 2006 a 2012 ze čtyř olympiád vyhrála třikrát!

Na minulých šachových hrách v norském Tromsö překvapivě zvítězil mladý tým Číny, který bude společně s USA a Ruskem hlavním favoritem letošního klání. V minulém desetiletí tak úspěšná Arménie se bohužel z politickýc­h důvodů nemůže olympiády v Baku zúčastnit, protože je s Ázerbájdžá­nem stále ve válečném stavu.

Česko budou reprezento­vat David Navara, Viktor Láznička, Zbyněk Hráček, Vlastimil Babula a Vojtěch Plát. Podle průměrného ratingu je ČR na 18. místě, a tak by velkým úspěchem bylo umístění v první desítce.

Souběžně s mnohem sledovaněj­ší soutěží mužů se hraje i turnaj národů žen, ve kterém jsou největšími favoritkam­i Číňanky, Rusky a Ukrajinky, všechno to medailistk­y z posledních olympiád. Český ženský tým cestuje do Baku v sestavě Joanna Worek, Kristýna Havlíková, Tereza Rodshtein, Karolína Olšarová a Olga Sikorová a podle ratingu je 21.

První kolo začíná již tento pátek a přímý přenos můžete sledovat na webu www1.bakuchesso­lympiad.com. Průběh šachové olympiády budeme v LN samozřejmě sledovat, podrobnějš­í zpravodajs­tví i s komentovan­ými partiemi můžete najít na webu pragueches­s.cz nebo v Šachovém týdeníku.

 ?? Lukáše Krpálka (vlevo) a Jiřího Prskavce FOTO ARCHIV ?? Partie olympionik­ů z Ria
Lukáše Krpálka (vlevo) a Jiřího Prskavce FOTO ARCHIV Partie olympionik­ů z Ria

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia