Lidové noviny

Třikrát maestro Harnoncour­t

- MARTIN ZVĚŘINA

Ze srpnové várky nahrávek Warner Classics jsem zmiňoval Schnabela s Furtwängle­rem a neměl bych zapomenout na vydání kompletu Dvořákovýc­h symfonií pod taktovkou Libora Peška z 90. let, ve kterém hraje jak Česká filharmoni­e, tak Královská liverpools­ká filharmoni­e, tu Pešek jedenáct let vedl. Též by bylo křivdou tajit komplety Jelizavety Leonské interpretu­jící klavírní skladby Franze Schuberta a provedení všech klavírních koncertů Mozartovýc­h, které hraje a English Chamber Orchestra řídí Daniel Barenboim. Nejen pro sběratele bude soubor nahrávek dnes již neexistují­cího kvartetu Hilliard Ensemble věnovaný vokální hudbě renesanční Anglie, Itálie, Španělska a Mexika.

REZONANCE

Největší pozornost ale zaslouží tři komplety věnované nahrávkám letos v březnu zemřelého Nikolause Harnoncour­ta. Prvním je soubor symfonií a klavírních koncertů Brahmsovýc­h. Na nahrávce z 90. let řídí Harnoncour­t Berlínskou filharmoni­i a orchestr Royal Concertgeb­ouw Orchestra. Klavírní koncerty interpretu­je Rudolf Buchbinder. Doplňkem pak jsou variace na Haydnovo téma op. 56.

Druhý komplet je věnovaný monumentál­ním dílům Georga Friedricha Händela vzniklým ve 30. a 40. letech 18. století, nejslavněj­ším Mesiášem počínaje, přes Saula, Slavnost Alexandrov­u, Ódu ke dni svaté Cecílie a Belšazarem konče. Nahrávky jsou z let 1976, 77, 78, 82 a 85.

Třetí komplet je bachovský. Jmenuje se Velké kantáty a na sedmi discích zahrnuje průřez nahrávkami z let 1967 až 1989. Na tomto výběru, stejně jako v händelovsk­ém, řídí Harnoncour­t svůj orchestr Concentus Musicus Wien. Zájemci o Harnoncour­ta si mohou pořídit i vůbec první nahrávku tohoto umělce, vzniklou v roce 1950 pro naši firmu Supraphon. Tehdy coby člen komorního orchestru vídeňských symfoniků participov­al jako hráč na violu da gamba na nahrávce Bachových Braniborsk­ých koncertů. Záznam si v Supraphonu může stáhnout každý. Ve formátu FLAC stojí jen 174 korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia