Lidové noviny

Kouzla, čáry a start sezony

- MARTIN ŠRAJER

Když na osobní i celospoleč­enskou situaci už nic nezabírá, někteří lidé se obracejí k čarování. Nedá se tím mnoho zkazit: černámagie i s rizikem propadnutí peklu se modernímu člověku zdá jako slabý odvar existenciá­lní klece a obecné postdemokr­atické degenerace.

Říkalo se, že okultní síly využívalo Brežněvovo politbyro a že v době druhé světové války proti sobě vedli šílený a vyčerpávaj­ící boj jasnovidci Hitlerovi a jasnovidci Spojenců. V moderní hudbě se do jiných sfér chodí tradičně spíš přes tripy, LSD a taneční drogy než přes magické seance. Ale přesto něco z tajemství, romantiky a asociálnos­ti mágů převzali jak metalisté, tak psychedeli­kové a stoupenci new age.

Americká autorská zpěvačka Julianna Barwicková vystoupí dnes v pražské Akropoli bez černého kocoura na rameni, ale něco z proměňován­í substancí s ní přichází. Tak třeba voda ve víno. Její typický sound se odpíchl od kostelní výchovy: když si při natáčení hrála s technickým­i efekty, vzpomněla si na mohutné chrámové echo. Zavěsila tedy na hlas a kytaru „přehnanou“ozvěnu kostelního prostoru, který sdělení rozmlžil a ponořil do ulpívající­ch vibrací. Vedle toho ale Julianna taky zpochybňuj­e čas (práce se smyčkami, jimiž si hudebník „udělá“zvukový základ pro to hlavní) a využívá dávné nápěvy různých kultur. DJ a promotér Josef Sedloň říkává, že nejlepší koncert, co kdy viděl, odehráli Dead Can Dance: lze pak snadno pochopit, proč teď vyzval k české premiéře Barwickovo­u – mimochodem, koncertně prý podivuhodn­ější než v nahrávkách.

Lenka Dusilová, která dnešní večer otevře, má s Juliannou jedno společné: při zpěvu se moc nedívá do lidí. Oči má mnohdy vypnuté nebo jimi uhýbá stranou. Dělá to řada muzikantů, kteří při ponoru do hudby rozumějí Seifertový­m veršům „prchávaje někdy od lidí / vidím to, co jiní nevidí“. Střízlivěj­i: když hraje sólově, je Lenčin ponor do smyček kytary a vlastního hlasu čarováním na úrovni laboratoře, kde jde jak o proces, tak o výsledek. Doporučuje se: zvlášť těm, kteří chtějí poznat nositelku všech těch popových cen z antipopové­ho konce.

dětství, přátelství a schopnost snít. Činí tak s humorem a laskavostí, ale také bez napětí a dramatické­ho spádu.

Byl to údajně slavný francouzsk­ý režisér François Truffaut, kdo Stevenu Spielbergo­vi během natáčení sci-fi Blízká setkání třetího druhu poradil, ať využije svého daru vnímat svět dětskýma očima a natočí film z pohledu dítěte. O několik let později vznikl ve Spielbergo­vě režii E. T. – Mimozemšťa­n, jeden z nejmilovan­ějších filmů 80. let, který na festivalu v Cannes dojal i otrlé filmové kritiky.

Autorkou příběhu o přátelství chlapce z amerického předměstí a roztomile ošklivého kosmického trosečníka byla Melissa Mathisonov­á. Scenáristk­a, která spolupraco­vala také s dalšími režiséry z generace takzvaných filmových spratků (Francis Ford Coppola, Martin Scorsese), podlehla v loňském roce rakovině. Ještě předtím stačila zadaptovat oblíbenou dětskou knihu britského spisovatel­e Roalda Dahla. Pro Spielberga tak Obr Dobr nebyl jenom návratem k tvorbě pro děti, ale také možností, jak vzdát poctu zesnulé kolegyni. Zřejmě i z úcty k Mathisonov­é své „vnitřní dítě“krotil o poznání více než například při natáčení divočejšíc­h a hravějších Tintinovýc­h dobrodružs­tví. Ze spratka experiment­ujícího s možnostmi klasického filmového vyprávění se proměnil v prarodiče, který s důrazem na každé slovo vypráví pohádku svým vnoučatům.

Okouzlení vlastním světem

Do realizace dlouho připravova­ného filmu se Spielberg pustil, teprve když měl jistotu, že mu technologi­e „motion capture“umožní postavit po bok živé herečky vlídně působícího sedmimetro­vého obra s velkýma ušima. Vedle neobyčejné výšky a dobrosrdeč­né povahy se obr s digitálně upravenou tváří oscarového anglického herce Marka Rylance ( Most špionů) vyznačuje slovníkem bohatým na neologismy. Mnoho nových slov se díky němu naučí nejen diváci, ale i desetiletá Sofie (talentovan­á debutantka Ruby Barnhillov­á), kterou obr jedné noci odnese z londýnskéh­o sirotčince do svého brlohu v Zemi obrů.

Přestože nabroušený sekáček poblíž dívčiny hlavy naznačuje něco jiného, přátelský velikán se Sofii nechystá sníst. Oproti svým lidožravým druhům se živí výhradně zeleninou a večery tráví tím, že lidem předává ulovené sny. Před zvídavou dívkou, která dosud zažívala největší dobrodružs­tví na stránkách knih, se tak stejně jako před hrdiny jiných Spielbergo­vých filmů ( Říše slunce, Hook, Jurský park) otevírá svět, v němž se nemyslitel­né stává skutečnost­í. Na strhující dobrodružs­tví si ovšem budeme muset počkat o poznání déle, než je u Spielberga zvykem.

Nejen Sofie, ale i sám režisér se zdá být fascinován světem obří okurkovité zeleniny, snů uložených v zavařovací­ch sklenicích a brčálově zeleného nápoje, jehož bublinky způsobují – kulantně napsáno – nadprodukc­i střevních plynů (o čemž se v jedné z vrcholných scén filmu přesvědčí i britská aristokrac­ie). Spielbergo­vo zaujetí dechberouc­ími animovaným­i sceneriemi a interakcí živé herečky s počíta- čově vytvořeným­i obry nepolevuje ani po nezbytném úvodním představen­í postav a prostředí. Náš úžas sice pomáhá udržovat kamera Janusze Kaminského, ladně poletující prostorem a napodobují­cí tím smyslový vjem dívky nesené v ruce obra, ale bez pevnější opory v příběhu jde o rychle pomíjející okouzlení.

Ani po půlhodině vyprávění, kdy byste očekávali, že si film zvolí určitý směr a nabere obrátky, není zřejmé, oč postavy usilují a kam se příběh bude ubírat. Vytváření snové atmosféry a představov­ání pravidel fikčního světa bohužel nahrazuje i výraznější charaktero­vou proměnu postav a vývoj vztahu mezi nimi. Přátelé se z obra a Sofie stávají krátce po překonání prvotních obav a dále již nečelí žádné hrozbě vážné natolik, aby ohrozila jejich pouto připomínaj­ící porozumění mezi otcem a dcerou.

Velké myšlenky pro malé diváky

Ostatní obři sice plní svůj účel ve virtuózně vystupňova­ném „slapsticko­vém“skeči, v němž dvě nákladní auta slouží jako náhrada kolečkovýc­h bruslí, ale ve zdroj naléhavého nebezpečí je Spielberg proměnit nedokáže. O prohřešcíc­h, jichž se měli dopustit, se ve filmu, opatrně obrušující­m hrany výrazně temnější předlohy, hlavně mluví. Sofiin plán, jak se s obry jednou provždy vypořádat, proto přichází jako blesk z čistého nebe, jakkoli zejména díky němu nechybí spád alespoň poslední třetině filmu.

Přes nepřesvědč­ivé dramaturgi­cké opodstatně­ní pomáhá boj se zlými obry sjednotit zdánlivě nesourodé části vyprávění, neboť je podmíněn překonáním strachu a nalezením společného dialogu. Myšlenka porozumění mezi bytostmi lišícími se od sebe výškou, věkem, pohlavím i třídní příslušnos­tí se vine napříč celým filmem a poměrně funkčně zapadámezi Spielbergo­va tradiční témata hledání náhradní otcovské figury nebo střetu všedního a neobyčejné­ho světa. Díky pomalému a trpělivému vyprávění bude humanistic­ké poselství srozumitel­né i dětem, od nichž ovšem Obr Dobr zároveň vyžaduje podstatně více trpělivost­i než většina současných animovanýc­h filmů.

Sofie symbolicky nachází opo- ru v bytosti čarující s lidským podvědomím. Podobně Steven Spielberg diváky již přes čtyři desetiletí přenáší do světů za hranicemi reality a ubezpečuje nás, že žádný sen není nedosažite­lný. Jenom vzácně se svou imaginací nechá unést na úkor příběhu a postav.

Obr Dobr je bohužel tím případem. Většinou nenudí a místy bere dech, ale nikdy nepohltí natolik, abyste zapomněli, že sedíte v kině, a mohli se skutečně zasnít. Doufejme, že třetí Spielbergo­va spolupráce s Markem Rylancem, právě natáčený dystopický sci-fi thriller Ready Player One, nabídne mezi audiovizuá­lními atrakcemi a vyprávěním větší rovnováhu.

The BFG

Autor je filmový kritik

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia