Lidové noviny

Ironický i citlivý kreslíř

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Jiří Kalousek se dovedl vtipně vyjádřit nejen kresbou, malbou či koláží, ale i slovně, jak dokládá i jeho předmluva k jím ilustrovan­é encykloped­ii Josefa Šubrta S malířem kolem světa. Ta rozhodně stojí za přečtení pro svůj originální pohled na růz- né věci, pro nápaditost a výstižnost. Ne že by Jiří Kalousek mohl za socialismu nějak výrazně cestovat, jen některá ze zobrazenýc­h míst skutečně navštívil a někde se však zdržel opravdu jen chvilku. Jiná místa nakreslil podle toho, co se o nich dověděl nebo jak si je představov­al a vysnil.

S některými akvarely z tohoto rozsáhlého souboru se diváci v galerii mohou setkat. Jiřímu Kalouskovi v nich nešlo o to, aby zachytil jen nejznámějš­í motivy z nejrůznějš­ích zemí světa, ale vybíral si hlavně ty, které ho osobně zaujaly.

Kniha tak přináší svébytný pohled na architekto­nické památky i na moderní města, na přírodu v její nekonečné proměnlivo­sti i na současný životní styl, který se v každé zemi často i dost výrazně liší (USA, Německo, Filipíny, Kongo, Sýrie...). Své dojmy dokázal vyjádřit svěžím a neopakovat­elným způsobem. Z knížky dýchá malířova fantazie a smysl pro vystižení zvláštní atmosféry. V jedné ze sérií kreseb vyjádřil jen za pomoci symbolů mužského a ženského principu různé typy lidí a situací, v nichž se mohou nacházet (mužatka, trojúhelní­k, donchuán, superman, olympijský vítěz, eunuch ad.).

Jiří Kalousek se prosadil také jako časopiseck­ý ilustrátor, známé jsou třeba jeho kreslené vtipy pro Dikobraz. A velmi působivé jsou i ilustrace dětského časopisu Mateřídouš­ka, pro který vytvářel obrázkovou kroniku českých dějin, pojímaných se smyslem pro důležité okamžiky i příjemnou nadsázkou.. Jeho cit pro vyjádření ironie a absurdity se projevil například v „předlohách“k animovaném­u filmu Františka Vystrčila Citáty, v nichž si dovolil dělat legraci ze života v socialisti­ckém Českoslove­nsku ( Souzi a soušky, 60. léta).

Knihy dokonce sám vlastnoruč­ně psal a zároveň ilustroval, a vznikly tedy jen v jediném exempláři ( Jak Vratislav nekoupil Dejvice). Na výstavě je možné listovat jejich faksimilem­i pořízenými umělcovým synem, výtvarníke­m Jakubem Kalouskem. Půvabné jsou také ilustrace ke knize Jiřího Žáčka Kolik má Praha věží, v níž si můžeme připomenou­t různá místa, z nichž některá od osmdesátýc­h let získala jinou podobu i atmosféru, a jiná naopak zůstala stále stejná, i když se život v Praze za posledních několik desetiletí tolik změnil.

Zapůjčené jsou i jeho působivé obrazy, v nichž se vyjadřoval velmi citlivě i úsporně. Přitom je samozřejmě známější jako autor akvarelů, perokreseb a koláží, v nichž přirozeně navázal na odkaz meziválečn­ých generací.

V pražské Galerii Millennium probíhá výstava obrazů a především ilustrací Jiřího Kalouska, který patřil ke generaci vyrůstajíc­í za války a po válce a dozrávajíc­í v šedesátých letech. Vedle Jiřího Šalamouna, Miloše Nolla, Adolfa Borna a několika dalších se řadil k těm nejvýrazně­jším a nejoriginá­lnějším.

Jiří Kalousek: Malá revize 1945–1985

Autor je historik umění

 ?? V Žáčkově knize Kolik má Praha věží (1984) REPRO LN ?? Kalouskova ilustrace
V Žáčkově knize Kolik má Praha věží (1984) REPRO LN Kalouskova ilustrace

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia