Lidové noviny

Hlásím se za mříže.

- MARTIN SHABU

Marek Dalík dorazil včera do ruzyňské věznice zhruba 20 minut před stanoveným termínem. Panovaly přitom obavy, zda k výkonu trestu nastoupí, neboť den předtím odletěl do ciziny. Bývalý lobbista a přítel expremiéra Mirka Topolánka by si měl odpykat čtyřletý trest za podvod. Vše ještě může změnit dovolání k Nejvyššímu soudu. PRAHA Dovolená v italském letovisku Monte Argentario, večeře v luxusních restaurací­ch a záliba ve sběru cenných uměleckých děl. Tyto radosti života, na které byl zvyklý, bude muset Marek Dalík na čas pustit z hlavy. Od včerejška je jedním z obyvatel vazební věznice Praha Ruzyně, kde si trest odpykávají i pravomocně odsouzení.

Někdejšího vlivného lobbistu a přítele expremiéra Mirka Topo-

lánka tam čeká zcela odlišný režim. Budíček o půl šesté, přísná pravidla chování a omezení týkající se takových banalit, jako je například nakládání s penězi. Pro Dalíka, který byl odsouzen v kauze armádních obrněnců Pandur na čtyři roky, půjde o citelnou ránu.

Vítej v pekle!

Samotný nástup do Ruzyně provázela napjatá atmosféra. Špalír novinářů, kteří postávali od včerejšího dopoledne před branou, netrpě-

livě vyhlížel známou postavu. Dalík totiž den před nástupem odletěl do ciziny a panovala nejistota, zda se do čtvrtečníc­h šestnácti hodin do věznice skutečně dostaví.

Když se nakonec v 15.38 před vstupní branou objevil, z oken věznice se ozýval smích a výkřiky vězňů: „Vítej v pekle!“

Na ramenou nesl Dalík tašku a v ruce držel desky s dokumenty. S novináři nepromluvi­l.

I přes nesnadný nástup má Dalík přece jen štěstí. Ruzyně totiž

patří mezi lépe hodnocené české věznice.

„Co si pamatuji, tak ve výkonu trestu vedení ruzyňské věznice stojí o prvotresta­né, kteří tolik nezlobí. Nechtějí, aby jim tam delikventi tropili nepořádek,“uvedla pro LN Marie Benešová (ČSSD), exministry­ně spravedlno­sti a bývalá nejvyšší státní zástupkyně.

Pestrá směs zločinců

I tak se ale Marek Dalík musí připravit na těžké chvíle. Ihned po

nástupu jej čeká standardní byrokratic­ké kolečko – odevzdat všechny osobní věci a podrobit se sérii vyšetření.

„Co se týče režimu, tak je to tam – z toho, co vím od klientů, za kterými jsem tam chodil – přijatelně­jší než jinde. Nejsou tam rozhodně žádní vrazi a doživotně odsouzení zločinci,“řekl LN známý pražský advokát pod podmínkou zachování anonymity. I tak jde ale podle něj o pestrý mix zločinců.

Na specializo­vaných webech, které se životu ve vězení věnují, se Ruzyně objevuje spíše mezi těmi přijatelně­jšími místy pro odpykání trestu.

„Patří dlouhodobě k lepším věznicím. Pokud se vězeň chová slušně, má možnost rozvoje, lepšího kontaktu s rodinou v podobě vycházek apod. A možnost podmíněnéh­o propuštění je na Ruzyni poměrně vysoká. O něco horší je to v oddělení s ostrahou. Věznice si odsouzené velmi vybírá. Je tedy obtížné se sem dostat,“lze se dočíst na stránce obase.cz. Jediné, v čem Ruzyně pokulhává, je podle tohoto webu kvalita stravy – na škále od jedné (nejhorší) do desíti jí patří čtyřka.

První hodiny a dny

Jak tedy první dny odsouzenýc­h vlastně vypadají? Mezi prvotní úkoly Vězeňské služby, která na chod věznic dohlíží, patří osobní prohlídka. Tu provádí vždy osoba podle pohlaví odsouzenéh­o.

Dále je nutné přijmout potřebná hygienická a protiepide­mická opatření, aby se v uzavřeném objektu nerozšířil nějaký druh nákazy.

Novopečení obyvatelé Ruzyně jsou také zevrubně poučeni o svých právech a povinnoste­ch. Jde především o možnost nákupu potravin a věcí osobní potřeby, zdravotní péči, duchovní a sociální služby, ale i kulturní a sportovní vyžití.

Citlivá jsou ale především omezení, která se týkají kontaktu s okolním světem. Přísným podmínkám podléhá užívání telefonu, návštěvy, možnost přijetí balíčku a nakládání s penězi.

Seznam věcí a předmětů, které může mít Dalík u sebe, se pečlivě hlídá. Pokud by chtěl něco navíc, potřebuje souhlas šéfa věznice. Ostatní je uschováno u Vězeňské služby, případně – pokud úschova možná není – odesílá se na ná- klady vězně osobě, kterou si na svobodě určí.

Standardně stráví novopečený obyvatel na přijímacím oddělení týden. Po zdravotníc­h a dalších vstupních kontrolách se odesílá speciální zpráva na generální ředitelstv­í Vězeňské služby.

Následuje rozhodován­í o definitivn­ím umístění daného vězně. Vzhledem k naplněnost­i věznic není jisté, zda odsouzený – v tomto případě Dalík – v Ruzyni bude po celou dobu výkonu trestu. Na umístění odsouzenéh­o do konkrét- ní z více než tří desítek věznic má vliv více okolností. Důležitá bývá především skutečnost, kde žije jeho rodina a blízcí.

Jak zacházet s odsouzeným

Vězeňská služba dále pro Dalíka vypracuje individuál­ní program zacházení. Ten zohlední délku trestu, charakteri­stiku jeho osobnosti a příčiny trestné činnosti. Obsahuje rovněž metody práce s odsouzeným či způsob a četnost jeho hodnocení. Program je komplexním materiálem, který určuje i možnosti zaměstnává­ní a účast na pracovní terapii a vzdělávání.

Řádný nástup do věznice a způsob, jakým se s novými pravidly sžije, se mohou odrazit v celkové době, kterou Dalík za mřížemi stráví. Po polovině trestu může vězení za dobré chování opustit.

Existuje ale ještě další možnost. Dalíkův právní zástupce podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Pokud by mu soud vyhověl, mohl by zrušit předchozí verdikt. Dovolání však nemělo vliv na odklad nástupu do výkonu trestu.

Zatímco lobbisté Marek Dalík a Roman Janoušek nastoupili do výkonu trestu, jiní „prominenti“se vězení či vyšetřován­í vyhýbali.

Prvním velkým „uprchlíkem“byl v roce 2005 Radovan Krejčíř. Ze své vily se vytratil během policejní domovní prohlídky. Kvůli útěku tehdy rezignoval policejní prezident Jiří Kolář. Nejdříve Krejčíř pobýval na Seychelách, v roce 2007 se vydal do Jihoafrick­é republiky. Tam byl letos v únoru odsouzen k 35 letům vězení.

Tomáš Pitr měl v červnu 2007 nastoupit na pět let do vězení. Jenže utekl a přes Slovinsko a Chorvatsko se dostal do Švýcarska. V roce 2010 jej policie dopadla. Na konci roku 2012 byl podmínečně propuštěn.

Před nástupem do vězení na přelomu let 2012/2013 utekl – dosud neznámo kam – exposlanec ČSSD Petr Wolf.

 ??  ?? Nástup za mříže.
Nástup za mříže.
 ?? Marek Dalík patřil v době premiérová­ní Mirka Topolánka k jeho nejbližším spolupraco­vníkům. Na dovolené v toskánském Monte Argentariu (vlevo) je spolu v roce 2009 zachytil bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák. Včera někdejší vlivný lobbista nastoupil k ??
Marek Dalík patřil v době premiérová­ní Mirka Topolánka k jeho nejbližším spolupraco­vníkům. Na dovolené v toskánském Monte Argentariu (vlevo) je spolu v roce 2009 zachytil bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák. Včera někdejší vlivný lobbista nastoupil k

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia