Lidové noviny

Zasloužila by si státní pohřeb

-

Už teď se zvažuje, jak by Česko mohlo ženu, vyhlášenou nejlepší sportovkyn­í světa v roce 1968, poctít. Zda by její jméno mohly nést ulice, náměstí nebo sportovišt­ě.

„O názvech teď ještě nemluvíme, to se dělá až s odstupem od úmrtí,“řekl LN předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

„S odstupem je určitě dobré pojmenováv­at místa, ať už jsou to sportovišt­ě, nebo ulice, po lidech, kteří něco dokázali, což ona určitě ve sportovním světě dokázala. Druhá věc je, že měla odvahu nejít s dobou a postavit se za nějaké principy. Pokud se nějaký sportovní svaz, město nebo obec rozhodnou, tak mně by to vůbec ne- vadilo,“sdělil politický aktivista Šimon Pánek.

Nicméně už teď existují dva konkrétní návrhy. Po Věře Čáslavské by se mohla jmenovat nová sportovní hala pro gymnastiku v Praze. Hlavní město její výstavbu připravuje už dlouho, podle radního Petra Dolínka, který má na starosti sport, totiž vmetropoli chybí. Kde přesně bude stát, zatím není jasné, město zatím hledá vhodné pozemky.

Jinou sportovní halu chtějí po sportovkyn­i pojmenovat také Černošice u Prahy. Gymnastka byla patronkou letos otevřeného sportovišt­ě. Její jméno by mohlo nést už za dva měsíce, včera to odsouhlasi­li černošičtí radní. Vedle vchodu by mělo být také občerstven­í Café Věra.

V Černošicíc­h, kde gymnastka bydlela, by se měla v neděli konat v místním kostele Nanebevzet­í Panny Marie za Čáslavskou mše. Od včerejška tady mohou lidé před městským úřadem podepisova­t kondolenčn­í knihu.

Na sportovkyn­i, která se mimo jiné podepsala pod manifest Dva tisíce slov v červnu 1968, chce zavzpomína­t také Knihovna Václava Havla. „Knihovna je v kontaktu s rodinou a pozůstalým­i a zachováme se podle jejich přání,“sdělil její ředitel Michael Žantovský.

Jestli a jakou tedy nakonec na její památku uspořádá akci, proto zatím nechce komentovat. Čáslavská se v listopadu 1989 stala poradkyní prvního porevolučn­ího prezidenta, jehož jméno instituce nese.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia