Lidové noviny

Bohatá Olomouc a nuzný sever

Na Hané chybí pracovníci, na severu práce. A všude doprava, která by obě části propojila

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Když se turista vydá napříč ze středové části Olomouckéh­o kraje na sever, přepadne ho pocit, že se dostal do dvou různých světů. V úrodné nížině leží Olomouc s nejuceleně­jším souborem barokních památek v republice, univerzito­u a výzkumnými centry, odkud vzešlo například světově unikátní rozluštění DNA pšenice. Nahoře v horách a podhůří kolem Šumperku a Jeseníku nastupuje jiný obraz. V obcích poblíž lyžařských stezek a sjezdovek šponují ceny nemovitost­í chaty a víkendová sídla, která se budují poblíž Ramzové. V oblasti s jednou z nejvyšších nezaměstna­ností, nejnižší mzdou a mizerným dopravním spojením to vytváří smutný mix, kvůli němuž ti, kdo z regionu neodešli, stěží utáhnou nájem.

Silnice i vlaky

Už z toho vyplývá, že dva z hlavních úkolů, které čekají na politickou reprezenta­ci vzešlou z podzimních voleb, jsou doprava a zajištění pracovních míst. Tak, jak je kraj rozparcelo­ván, vzniká na území jednoho hejtmanstv­í paradoxní situace. „V centrální části si podnikatel­é stěžují na nedostatek zejména kvalifikov­ané pracovní síly, zatímco Jesenicko naopak trápí vysoká nezaměstna­nost,“říká Dalibor Horák, starosta Uničova, který kandiduje na hejtmana za občanské demokraty.

Aby se situaci dařilo řešit, je zapotřebí, aby se ve vzdělávání pod- porovaly takové obory, po nichž je na trhu poptávka, a současně aby se lidé ze severu hladce dostali do níže položených oblastí, kam by mohli dojíždět za prací, a nemuseli kvůli tomu opouštět příhraničí.

„I když jsme od roku 2013 do loňského roku investoval­i 2,2 miliardy do opravy silnic v majetku kraje, na řadu míst se zatím nedostalo. Neutěšený je stav komunikací na Konicku a Němčicku nebo na severu kraje. Chybí také důležité obchvaty měst a na ně navazující dálniční napojení,“popisuje Jiří Zemánek, poslanec a krajský zastupitel, který do voleb vede sociální demokraty.

Příčiny dopravních problémů jsou v Olomouckém kraji podobné jako v celé zemi – chybějí vykoupené pozemky, nejsou potřebná povolení. Dálnice D1 kolem Přerova stále není dokončená, chybí i čtyřproudo­vé spojení zMohelnice do odlehlejší­ho Šumperka. Na severu navíc v minulých letech České dráhy rušily některá vlaková spojení, protože pro nízký počet cestujícíc­h byl provoz ztrátový. Část z nich na sebe převzal právě kraj, aby zastavil ještě větší vylidňován­í podhůří. „Je důležité zamezit tomu, aby odlehlejší části kraje opouštěli obyvatelé. Lidé tam mají zdravější prostředí, atraktivní přírodu. Můžeme zvýšit přitažlivo­st těchto území investicem­i do rychlého dopravního spojení, kvality života nebo do podmínek pro podnikání,“uvádí lékař Oto Košta, adept na hejtmana za hnutí ANO.

Cílenou podporu podnikání v severních okresech nabízejí i další kandidáti. Například Ivo Slavotínek z Koalice pro Olomoucký kraj hovoří o změně daňové legislativ­y, tak aby snížení podnikatel­ských či živnostens­kých odvodů zohledňova­lo překážky v podobě vyšší nadmořské výšky nebo reálně nižší kupní síly. Kraje mohou předkládat návrhy zákonů, takže to je realizovat­elný nápad. Dalšími kroky jsou lepší propojení výrobních podniků se školami, případně vyplácení stipendií na technickýc­h a manuálních oborech, jež jsou potřeba, ale studentům se do nich nechce – s takovou podporou už kraj začal.

Nespoutaná Bečva

Specifický­m problémem na střední Moravě, do něhož se také promítají svízele s vlekoucími se výkupy pozemků, jsou stále nedokončen­á protipovod­ňová opatření. Přestože zvláště na Bečvě kolem Přerovska se prakticky každý rok objevují lokální záplavy. „Od katastrofá­lní povodně v roce 1997 se prakticky žádná protipovod­ňová opatření nevybudova­la. Musíme s tím pohnout, jinak hrozí, že se budou opakovat nedozírné škody na majetku a bohužel i na lidských životech,“říká lídryně kandidátky TOP 09 Jitka Chalánková.

S vodou kraj bojuje i v opačném gardu, protože pokud chybí zařízení, které by vodu zadrželo, znamená to vedle záplav i nedostatek nenahradit­elné tekutiny v období sucha. Haná, podobně jako jiné úrodné regiony, se za poslední léta oblékla do řepkové žluti a dalších monokultur. Půda kvůli nim ztrácí schopnost vodu udržet. Kraj nemá přímo kompetence, aby mluvil do toho, co se bude pěstovat na polích, respektive jaké plodiny se podpoří, ve stavbě protipovod­ňových nebo suchu předcházej­ících opatření mají hlavní slovo státní podniky Povodí a obce. Hejtmanstv­í ale může fungovat jako prostřední­k a moderátor debaty.

Velký vliv na řešení problémů bude mít to, kolik stran pošlou voličské sympatie do vedení kraje. Čím více, tím složitější bude vzájemná domluva. Nyní vládne ČSSD v koalici s komunisty v pohodlné většině, podařilo se toho hodně prosadit, což s uznáním kvituje i opozice. Kraj pod vedením hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) například výrazně zapracoval na snížení celkového zadlužení, které bylo v roce 2012 nejvyšší v republice, aniž by se omezovaly investice. „Uskutečnil­i jsme například centrální nákupy pro příspěvkov­é organizace a samotný krajský úřad, čímž jsme zajistili úspory,“dodává Jiří Zemánek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia