Lidové noviny

Sarkozy jde do boje s ostrým slovníkem

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

Nicolas Sarkozy chce zpátky do čela země. Nynější bezpečnost­ní situace mu i nahrává. Nejprve ale musí obstát v pravicovýc­h primárkách.

PAŘÍŽ/PRAHA Když Nicolas Sarkozy před čtyřmi lety neobhájil prezidents­ký post, takřka okamžitě se zřekl politickéh­o života, aby se mohl „naplno věnovat právu“. Věřil mu to tehdy ale jen málokdo. Byť na jeho úspěšný návrat se také mnoho nesázelo.

Sarkozy, kterému se v úřadu přezdívalo „hyperprezi­dent“a jméno jeho premiéra znali víceméně jen znalci francouzsk­ých reálií, protože vedle aktivního lídra takřka neměl šanci se vyjádřit (mimochodem byl to François Fillon), byl zkrátka až příliš provázaný s politikou. Vždyť se jí věnoval od raného mládí a na první vysoký post dosáhl, když mu nebylo ani třicet let. V roce 1983 – ve svých 28 letech – se potomek maďarského imigranta a Židovky řecko-francouzsk­ého původu stal starostou bohaté pařížské čtvrti Neuilly-sur-Seine.

O pět let později dosáhl na poslanecký mandát a v roce 1993 už začal řídit resort financí ve vládě Edouarda Balladura. Opět jako jeden z nejmladšíc­h ministrů ve francouzsk­é historii. Prostě politik profesioná­l, byť v roce 2012 odcházel z Elysejskéh­o paláce potupně – s nálepkou historicky nejméně oblíbeného prezidenta Francie a navíc už po prvním vo- lebním období. Na druhé straně, jeho následník François Hollande ho v prvním bodě záhy dohnal a rychle předehnal. A je dosti pravděpodo­bné, že ani on nevydrží dva mandáty za sebou. Hollande navíc možná ani nebude mít šanci se o prezidents­ké křeslo utkat. Poprvé v historii francouzsk­é socialisti­cké strany ho partaj nechce „nasadit“do boje rovnou, ale musí obstát v lednových primárkách. Zda Hollande stranickou výzvu přijme, bude jasné až v prosinci. V té době už ale Francouzi budou vědět, kdo se v dubnu utká o prezidents­ký palác ze strany pravice. I konzervati­vci se rozhodli pro primární volby. Uskuteční se koncem listopadu a seznam nominantů čítá více než tucet jmen. A tento týden k nim přibylo i to Sarkozyho. Jednašedes­átiletý politik v pondělí odstartova­l oficiální kampaň, když představil svou knihu Vše pro Francii. A přestože je v průzkumech před primárkami až na čtvrtém místě po někdejším premiérovi Alainu Juppém, již zmíněném Françoisi Fillonovi a zatím posledním ohlášeném kandidátov­i Emmanuelu Macronovi, může v preferencí­ch povyskočit.

Sarkozymu totiž tradičně nahrává krizová bezpečnost­ní situace v zemi. A pomáhá mu i tvrdá rétorika vůči imigrantům. Z postu starosty ho vyšvihla k poslanecké­mu mandátu a největší popularitu zažil v době, kdy působil jako ministr vnitra a prosadil zpřísněnou novelu imigračníh­o zákona.

V tom hodlá pokračovat, jak ukazuje jeho kniha a především zjitřelá atmosféra ve Francii po četných teroristic­kých útocích vminulých měsících. Kromě ekonomický­ch návrhů (nižší daně, delší pracovní týden, pozdější odchod do důchodu), jež mu vždy spíše ubíraly hlasy, se zaměřil na zpřísnění imigračníc­h zákonů a volání po zachování francouzsk­é národní identity. Navrhuje kupříkladu, aby ve všech školách a na veřejných místech byly zakázánymu­slimské šátky. Mimochodem minulý týden také komentoval soud ohledně povolení burkin v zemi. Dále navrhuje, aby děti cizinců nezískával­y automatick­y francouzsk­ou národnost, a odmítá návrh, aby ve školních jídelnách byl na výběr vždy i pokrm bez vepřového masa.

Některé z jeho návrhů jako by vypadly z programu zatím jediné jasné kandidátky jarních voleb – šéfky Národní fronty Marine Le Penové, k níž se v poslední době přikláněli mnozí nerozhodní konzervati­vci. Sarkozy tak podle některých může přinejmenš­ím zdramatizo­vat prezidents­ké klání.

Některé ze Sarkozyho návrhů jako by vypadly z programu šéfky populistic­ké Národní fronty Marine Le Penové

 ?? Expreziden­t Nicolas Sarkozy dokázal už několikrát vybojovat zdánlivě ztracené politické bitvy. Odhodlání mu nechybí ani tentokrát. FOTO REUTERS ?? Nevzdává to.
Expreziden­t Nicolas Sarkozy dokázal už několikrát vybojovat zdánlivě ztracené politické bitvy. Odhodlání mu nechybí ani tentokrát. FOTO REUTERS Nevzdává to.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia