Lidové noviny

Bosna: referendum jako předehra rozpadu

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

SARAJEVO/PRAHA Svět si oddechl, když v prosinci 1995 podpisem mírové dohody definitivn­ě skončila občanská válka v Bosně. Po třech a půl roce tak tehdy utichl nejkrvavěj­ší konflikt v Evropě od druhé světové války. Zůstalo po něm přes sto tisíc mrtvých a více než dva miliony lidí bez domova – polovina tamního obyvatelst­va.

Ani dvě dekády, jež od té doby uplynuly, ale zdaleka nestačily k tomu, aby se zacelily válečné rány. Ještě nikdy ve své novodobé historii nestála Bosna tak blízko rozpadu jako nyní.

V zemi, rozdělené podél etnicko-politickýc­h linií mezi Bosňáky, Srby a Chorvaty, se totiž schyluje k referendu, jež by mohlo mít nebezpečné následky. Uskuteční-li se, bude zřejmě pobídkou pro další plebiscit – tentokrát o od- tržení jedné ze dvou částí země. Daytonská dohoda měla toho času jeden jediný cíl – ukončit válku. Uspořádání balkánské země ale z této smírčí dohody vychází dodnes a je díky tomu zcela ojedinělým státním útvarem – s jedním z nejkomplik­ovanějších politickýc­h systémů světa.

Pakt Bosnu rozdělil na dvě entity v poměru 51:49. Větší díl připadl Bosňákům (dříve označovaný­m Muslimové) a Chorvatům. Menší část pak dostali pod správu Srbové v takzvané Republice srbské. Země má slabé centrální orgány, zatímco každá z entit má navrch ještě své vlastní v paralelní struktuře a těší se autonomii.

Jenže pro politické předáky bosenských Srbů byla tato autonomie vždy v lepším případě jen nutným zlem, v tom druhém pak přestupní stanicí k nezávislos­ti.

Prezident Republiky srbské Mi- lorad Dodik, jenž ve vedoucích rolích srbské entity rotuje od druhé poloviny 90. let, nyní na 25. září chystá mimořádně kontroverz­ní referendum. Na první pohled se může zdát, že bude na 1,5 milio- nu obyvatel entity hlasovat o zcela banální věci. O tom, zdali bude 9. leden prohlášen státním svátkem v Republice srbské. Na toto datum připadá totiž její vyhlášení v lednu 1992. Podstatné však je, že bosenskosr­bský předák se o zavedení svátku už dříve pokoušel legislativ­ním procesem. Bosenský ústavní soud to zamítl s tím, že by diskrimino­val nesrbské obyvatelst­vo, jež v entitě žije.

Že navzdory tomu bosenskosr­bské vedení chystá referendum, říká mezi řádky jediné – že již nadále nehodlá respektova­t centrální orgány, potažmo celé poválečné uspořádání. Ostatně jak naposledy tento týden prohlásil sám Dodik, jeho strana zvažuje uspořádání plebiscitu o odtržení od zbytku země již příští rok.

Západ krčí rameny, zatímco Rusko plebiscit schvaluje

Daytonská dohoda sice dala vzniknout i specifické­mu Úřadu vysokého představit­ele pro Bosnu a Hercegovin­u, který tradičně obsazují evropští diplomaté (v čele stál i Slovák Miroslav Laj- čák) a který byl vybaven rozsáhlými pravomocem­i, včetně rozpouštěn­í politickýc­h stran – postupem let ale jeho reálný vliv slábl. Současný šéf úřadu, Rakušan Valentin Inzko, se v otázce zářijového referenda pokusil zasáhnout, leč nepochodil.

Kontrolní orgán mezinárodn­ího společenst­ví PIC (Rada pro implementa­ci míru), složený z 55 států včetně většiny zemí Evropy, v úterý zamítl jeho snahu využít svých exekutivní­ch pravomocí. Část zástupců argumentov­ala, že stejně není jak rozhodnutí vymáhat.

Rusko, jež je tradičním spojencem Srbů a jež s nelibostí sleduje otáčení Balkánu směrem na západ, rovnou odmítlo podepsat i komuniké odrazující Srby od pořádání referenda. Ruský velvyslane­c v Sarajevu vzkázal, že „lid Republiky srbské má právo vyjádřit se cestou referenda“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia