Lidové noviny

Pochybné rady OVB už stály miliony korun

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Snímek Rada nad zlato dokumentar­isty Jakuba Charváta ukázal na pochybné praktiky a chování některých poradců poradenské společnost­i OVB Allfinanz. Společnost už v minulosti čelila různým postihům regulátorů, přesto trvá na tom, že dokument je účelově sestříhaný a nevyvážený.

Charvát kvůli filmu čelí ze strany OVB žalobě a žádosti o odškodnění ve výši sto tisíc korun. Ovšem poté, co jako první upozornil na potíže dokumentar­isty server Lidovky.cz, zvedla se vlna solidarity a lidé mladému režisérovi na transparen­tní účet přispěli ke včerejšku 231 460 tisíc korun.

Na sporné chování OVB nicméně ukazují i pokuty, které společnost dostala v minulosti. Několikami­lionový postih vyměřila firmě několikrát Česká národní banka, pokutu jí udělila i dnes již neexistují­cí Komise pro cenné papíry. Společnost figurovala i v kauze Helvag z přelomu 90. let a nového tisíciletí, kdy více než tisícovka českých klientů přišla kvůli radám OVB o stovky milionů korun.

Naposledy letos na jaře potvrdila ČNB své rozhodnutí z listopadu 2015, kdy společnost­i udělila pětimilion­ovou pokutu za to, že prodávala investiční životní pojištění jako spoření, čímž podle ČNB porušili poradci „zákaz užívání nekalých obchodních praktik“. Konkrétně měli lidé ve službách OVB opakovaně prezentova­t klientům životní pojištění jako spoření, respektive spořicí účty.

Problémem bylo, že poradci jaksi „opomněli“zmínit, že výše původně sjednaného pojistného, respektive jeho změna (snížení) a skutečná délka trvání smlouvy má, především pak v prvních letech trvání smlouvy, významný či zásadní vliv na možnou výši výběru peněžních prostředků.

OVB v reakci na to uvedla, že připomínky ČNB zapracoval­a již v roce 2012 a většinu stížností považuje jen za součást konkurenčn­ího boje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia