Lidové noviny

Rekordní suma za střelce Kadlece

- JAN PALIČKA

Tolik se v českém fotbalu ještě nikdo nerozmáchl. Sparta platí závratných 73 milionů korun za Václava Kadlece.

PRAHA Jsou to nekřesťans­ké peníze. Anebo spíš „nekřetínsk­é“, vezmeme-li si do úst jméno sparťanské­ho majitele. Utratit 73 milionů korun za fotbalistu, to si v Česku ještě nikdo nikdy nedovolil. Dosud rekordní částky za útočníky Szilárda Németha a Gina van Kessela jsou překonány hned dvakrát!

„Je to mimořádný transfer, proto nemůžu slíbit, že něco takového budeme dělat každý rok,“prohlásil sparťanský generální ředitel Adam Kotalík, když představov­al nejnovější posilu Václava Kadlece, čtyřiadvac­etiletého útočníka z dánského Midtjyllan­du.

„Věřím, že jsme investoval­i správně,“dodal Kotalík.

I kdyby ne, Sparta musela zkusit jinou přestupovo­u politiku. Potřebuje se po dvanácti letech vrátit do Ligymistrů. Potřebuje zastavit nadvládu Plzně. Tím spíš, že do Ligy mistrů příští rok za příznivých okolností postoupí ligový vítěz přímo!

Klub zůstává v plusu

Sparta pochopila, že se musí plácnout přes kapsu. Ale 73 milionů za Kadlece? To je opravdu extrém. „Sparta prolomila limit! Zařadila se na úroveň středního klubu z bundesligy,“porovnával hráčův agent Pavel Paska.

„Nemůžeme uvažovat jen v českých podmínkách, když se měříme s týmy v Evropě,“reagoval na to Kotalík.

Sparťanští fanoušci se tetelí, takové zprávy vnímají s nadšením a velkým optimismem. Nejdřív se v úterý vrátil reprezenta­ční kapitán Tomáš Rosický a včera si na Letnou rovnou z reprezenta­čního soustředěn­í odskočil Václav Kadlec. Smlouva je uzavřena na čtyři roky.

Kolem Kadlece létají miliony odjakživa. Sparta už jich zaplatila za zázračného šestnáctil­etého chlapce z Bohemians deset. To se psal rok 2008. V létě 2013 investoval 100 milionů Frankfurt. Na podzim 2015 přidal zhruba 80 milionů Midtjyllan­d. Teď platí Sparta dalších 73 milionů.

Abychom nezapomněl­i, než Kadlec odešel do Dánska, dostával luxusní gáži od Sparty coby host.

„Buďte v klidu, pořád jsme ještě v plusu,“glosoval ředitel Kotalík.

Kadlec (plus uzdravený Rosický) rozhodně pozvednou, zrychlí a zatraktivn­í nejen Spartu, ale ce-

O svém návratu: V Midtjyllan­du jsem nebyl spokojený s osobním životem ani s fotbalovou stránkou. Sparta je prostě lepší klub.

O rekordní částce: Není to pro mě moc důležité. Ohodnocení dělají jiní lidé. Nehraje to pro mě roli.

O síle Sparty: Asi je to nejsilnějš­í Sparta, jakou jsem zažil. Honza Kopic říkal, že z nás v Plzni mají trochu strach. Na papíře to vypadá hezky, ale hlavně si to musí sednout na hřišti. Tam nám jména nic nezaručí, tam je to na nás. lou českou ligu. Vždyť kdo byl nejvýrazně­jší postavou středečníh­o přátelskéh­o utkání s Arménií (3:0)? Václav Kadlec! První gól připravil, druhý vstřelil.

Obchody za stovky milionů

Když ve Spartě loni hostoval, zařadil se mezi hlavní ligové persony. Ačkoli se vlastně přišel rozehrát, okamžitě vynikal. Dravostí, rychlostí, technikou. Vstřelil devět gólů ve třinácti zápasech. I proto teď Sparta zaplatila ohromující balík. Je si jistá, že bude profitovat.

Navíc si to může dovolit, protože na letním přestupové­m trhu vydělala: Krejčí za 108 milionů do Boloni, Schick za 108 milionů do Sampdorie, Brabec za 70 milionů do Genku. Součet skoro odpovídá odměně, kterou by Sparta získala za postup do Ligy mistrů.

Jenže nezískala, což je závažný sportovní problém. Sparťanská prestiž chřadne. Od roku 2007 vyhrála jen dva tituly, o absenci mezi evropskou „šlechtou“už byla řeč.

Mimochodem, jednoho Kadlece – a to zkušeného stopera Michala – už Sparta před prázdninam­i přivítala. Druhý Kadlec,Václav, má nepoměrně větší perspektiv­u, šmrnc i gólovou kadenci.

Vyplatí se muž za 73 milionů?

 ?? Útočník Václav Kadlec se na včerejší tiskové konferenci ke svému přestupu z dánského Midtjyllan­du do Sparty ukázal i s novým dresem. Vlevo je hráčský agent Pavel Paska, vpravo generální ředitel pražského klubu Adam Kotalík. FOTO ČTK ?? Představen­í.
Útočník Václav Kadlec se na včerejší tiskové konferenci ke svému přestupu z dánského Midtjyllan­du do Sparty ukázal i s novým dresem. Vlevo je hráčský agent Pavel Paska, vpravo generální ředitel pražského klubu Adam Kotalík. FOTO ČTK Představen­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia