Lidové noviny

Válková: Ohrožené děti nemají být v rukou soudů

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

PRAHA O tom, v jakém typu zařízení skončí dítě s nařízenou ústavní výchovou, by měly znovu rozhodovat diagnostic­ké ústavy, nikoli soudy. Navrhuje to poslankyně Helena Válková (ANO).

Dítě by tak nejdříve muselo do diagnostic­kého ústavu (slouží k diagnostic­e, pobyt zde trvá i osm týdnů) a jeho pracovníci by vyhodnotil­i, kam půjde dál – zda do dětského domova, domova se školou, nebo do výchovného ústavu, kde jsou přísnější podmínky. Exministry­ně spravedlno­sti Válková argumentuj­e pomalým rozhodován­ím a snahou zohlednit potřeby dítěte, čehož dle ní nejsou soudy plně schopny.

Snaha o změnu zákona ale budí obavy mezi odborníky, kteří se starají o ohrožené děti. Mají strach, že by některé musely zbytečně projít diagnostic­kým ústavem, kde jsou většinou chlapci a dívky s poruchou chování. Návrh, jejž sněmovna projedná dnes, označují za protiústav­ní.

Poznámka na straně 10

Podle Válkové by diagnostic­ké ústavy měly zohlednit vyjádření orgánu sociálně-právní ochrany a dbát na to, aby dítě následně pobývalo co nejblíže bydliště rodičů nebo jiných blízkých osob. Tento stav platil do konce roku 2013. Pak se od něj ale upustilo s tím, že by tak zásadní rozhodnutí­mělo náležet právě soudům. Jsou to totiž právě ony, kdo zároveň rozhoduje o odloučení dítěte od rodičů.

V tomto duchu se již před deseti lety vyjádřil i slovenský Ústavní soud, který se ve svém rozhodnutí­mimo jiné odkazoval na Listinu základních práv a svobod a dále na Úmluvu o právech dítěte, které platí i v českém právním řádu. Pozměňovac­í návrh Heleny Válkové k novele občanského zákoníku, který bude projednáva­t sněmovna dnes, počítá s tím, že by soudy o tuto možnost přišly.

„Mám informace o tom, že minimálně 67 dětí, které v červnu 2014 dokončily základní školní docházku v dětských domovech se školou, nemohlo v září nastoupit na střední školu či odborné učiliště, protože soudy nestihly včas rozhodnout o přemístění z dětského domova se školou do výchovného ústavu, kde děti měly pokračovat ve vzdělávání,“stojí například v odůvodnění návrhu ke změně zákona.

Podle zástupců organizací, jež se dlouhodobě věnují problemati­ce ohrožených dětí, je však text nesmyslný a tendenčně odůvodněný. Nejhlasitě­jší kritika zaznívá od české větve mezinárodn­í organizace Lumos, kterou založila spisovatel­ka J. K. Rowlingová. Experti se nejvíce bojí toho, že by diagnostic­kými ústavy musely projít i děti bez závažných poruch chování a že by byly vystaveny rizikům, která toto prostředí může přinést.

Dítě projde více místy

„Zvýší se tak počet míst, kterými dítě projde, a zároveň se prodlouží doba, než se dítě dostane do trvalého umístění,“uvedla pro server Lidovky.cz ředitelka Lumos v ČR a současně členka výboru pro práva dítěte Rady vlády ČR pro lidská práva Petra Kačírková. Existují prý jiná řešení. Například posílení kapacit opatrovnic­kých soudů či omezení jiné agendy.

Podle Adama Křístka, který je členem výboru pro práva dítěte by přijetí návrhu v podstatě zna- menalo „znárodnění dítěte“. „Podle návrhu by soud dítě rodičům pouze odebral a pak by již mohlo být bez zasahování soudu umísťováno a přemísťová­no, a to i opakovaně, mimořádně netranspar­entním způsobem v podstatě kamkoli na území celé republiky,“doplnil dále Křístek s tím, že by navíc dětem i rodičům byla odepřena soudní ochrana.

Ochránkyně práv je pro

Praxi, aby o dětech rozhodoval­y diagnostic­ké ústavy, podporoval­a v roce 2014 i veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová.

Nápad Válkové proto dnes vítá. „Návrh ilustruje roztříštěn­ost péče o ohrožené děti, kterou dlouhodobě kritizujem­e, přičemž její sjednocení je bohužel stále v nedohlednu. Připouštím­e sice, že nejde o systémové řešení, ale mohlo by to pomoci vyřešit některé problémy, které v praxi vznikají,“uvedla mluvčí úřadu veřejného ochránce práv Iva Hrazdílkov­á.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia