Lidové noviny

Unesení Češi: Máme důkazy proti státu

-

jsem zbaven mlčenlivos­ti.“Nyní se žádostí zabývá ministerst­vo vnitra. Ministr Milan Chovanec (ČSSD) už v srpnu naznačil, co si o případu myslí. „Ať se obrátí na ty, kteří zorganizov­ali jejich dobrovolno­u cestu. Český stát vynaložil maximální úsilí na to, aby se mohli vrátit ke svým blízkým. Za to si zaslouží poděkování, nikoliv žalobu,“prohlásil ministr Chova- nec. Za pravdu mu dal i poslanec Bohuslav Chalupa (ANO), který je předsedou stálé komise ke kontrole VZ. „Ti pánové se trochu zbláznili. Pokud se někdo rozhodl akce zúčastnit, nevyjde mu to a pak se chce hojit na státu, tak mi to přijde trochu mimo mísu,“uvedl Chalupa.

Případ bude mít však zřejmě dohru ještě tento týden. Členové stá- lé komise se chtějí na údajné varování českého státu ptát šéfa armádních špionů Jana Berouna. Zajímá je koordinace tajných služeb.

Rozhádané služby

Právě spolupráci zpravodajc­ů advokát Švarc intenzivně napadá. Přestože podle něj civilní rozvědka o nebezpečí pro Čechy v Libanonu věděla, neřekla o něm VZ. „Existují vážné indicie, že nesdělení této informace nebyla nedbalost, ale pravděpodo­bný úmysl poškodit Vojenské zpravodajs­tví,“stojí v žádosti o 40milionov­é odškodné.

Už vminulosti se přitom spekuloval­o o tom, že si zpravodajc­i mezi sebou nevyměnili patřičné informace a že kvůli únosu panuje mezi civilní rozvědkou a VZ tichá válka. Právě příslušník vojenských zpravodajc­ů Psík totiž v libanonské léčce uvízl spolu se čtveřicí mužů. A pro libanonsko­u stranu představov­al mocný trumf, ve snaze zvrátit rozhodnutí české justice vydat obchodníka se zbraněmi Alího Fajáda ke stíhání do USA.

A to se také podařilo. Ačkoli české soudy s vydáním Fajáda za oceán souhlasily, nakonec extradici zastavil až ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO). Později jeho stranický kolega a ministr obrany Martin Stropnický připustil, že Česko propustilo Fajáda výměnou za unesené Čechy.

Bezpráví na žádost USA?

Podle unesených Čechů pochybily i soudy. Ty nesprávně vyhodnotil­y žádost USA o vydání libanonsko-ukrajinské­ho obchodníka Fajáda z českého vězení. „K únosu by nedošlo, pokud by justiční orgány ČR jednaly v souladu s právem,“tvrdí v žádosti.

Opírají se především o rozhodnutí Městského soudu v Praze, který loni na vydání Fajáda do Washington­u kývl.

Podle nich Američané obvinění z nelegálníc­h zbrojních obchodů, do kterých měl být Fajád zapojen, vykonstruo­vali. Jednání městského soudu pak označili za „pokus o justiční zločin“, neboť údajně chtěl vyhovět spojenecké­mu státu.

 ?? Jan Švarc ?? Advokát
Jan Švarc Advokát
 ?? Pavel Kofroň ?? Novinář
Pavel Kofroň Novinář
 ?? Adam Homsi ?? Překladate­l
Adam Homsi Překladate­l
 ?? Miroslav Dobeš ?? Novinář
Miroslav Dobeš Novinář
 ?? O odškodnění nepožádal ?? Martin Psík
O odškodnění nepožádal Martin Psík

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia