Lidové noviny

Opatství zakázalo koncert gayů

- MICHAELA KABÁTOVÁ ALENA PECHÁČKOVÁ Více na www.lidovky.cz

PRAHA Pražské benediktin­ské opatství zrušilo pronájem Emauzského kláštera pro koncert Lucky Voice Band. A to až poté, co zjistilo, že na akci má zazpívat i pěvecký sbor Doodles. Ten tvoří gayové.

Server Lidovky.cz má k dispozici e-mailovou komunikaci o zrušení pronájmu sálu. Mimo jiné se v ní jako důvod uvádí, že vystoupení gay sboru je problém, neboť jde o katolický klášter.

„Zrušení pronájmu mě překvapilo a mrzí mě. Jako laik nemám ohledně postoje katolické církve vůči homosexual­itě jasno. Na jednu stranu katolický katechismu­s říká, že homosexuál­ové mají být přijímáni s úctou, soucitem a jemnocitem. Vůči nim je třeba se vy- hnout jakémukoli­v náznaku nespravedl­ivé diskrimina­ce. Na druhou stranu vidím tento konkrétní případ, který je s výše uvedenými zásadami v rozporu,“uvedl pro Lidovky.cz sbormistr Doodles Marek Stanka.

Rozhodnutí překvapilo i Janu Rejhonovou z Lucky Voice Bandu, který si Doodles pozval na svůj koncert jako hosta. „ Z prvního e-mailu nebylo zřejmé, zda chtějí zrušení vystoupení výslovně kvůli tomu, že je naším hostem gay sbor. Po dotazu, zda zrušení přichází právě kvůli tomuto faktu, se nám dostalo kladné odpovědi,“uvedla Rejhonová.

Benediktin­ské opatství, které v Emauzském klášteře sídlí, se ke kauze odmítlo vyjádřit.

Sbor Lucky Voice Band nyní hledá nové místo pro uspořádání společného koncertu. „Propagační materiály i již vytištěné vstupenky budeme muset řešit znovu, ale přesto jsme ani na minutu nezauvažov­ali o změně hosta. Upřímně doufáme, že i tato kauza přispěje k diskusi nad tematikou leseb a gayů,“tvrdí Rejhonová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia