Lidové noviny

Karlovarsk­ý kraj opouštějí mladí lidé

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Nedostateč­ná infrastruk­tura brání rozvoji jednoho z nejchudšíc­h krajů v Česku. Obyvatelům vadí nedostatek lékařů a kvalitní zdravotní péče, chybějí ale také dálnice a pořádné spojení s Německem.

PRAHA Odchod mladých a vzdělaných lidí trápí Karlovarsk­ý kraj. Lékaři v regionu stárnou a je jich nedostatek. Policii opouštějí perspektiv­ní zaměstnanc­i a míří do Německa, kde klidně vezmou práci u pásu. Není divu, že se tématem nadcházejí­cích voleb stane právě odliv lidí z chudého kraje, v němž za poslední roky rapidně přibývají vyloučené lokality. svého městečka do vzdálenějš­ích končin. Před rokem třeba v Abertamech nahradili chybějící lékárnu pravidelný­m dovozem objednanýc­h léků na úřad z lékárny v nedalekých Potůčkách.

„V mnoha případech je v menších městech nedostateč­ná nebo zcela chybí takzvaná první linie, tedy praktici, zubaři a specialist­é. Alarmující je nedostatek personálu, lékaři a zdravotní sestry nejsou adekvátně zaplaceni,“popisuje Jana Vildumetzo­vá, jednička na kandidátce hnutí ANO.

Nejde přitom jen o praktické lékaře nebo zubaře, kraj naléhavě potřebuje přístup k nákladné a moderní léčbě. Drží se totiž v popředí statistik výskytu rakoviny plic u mužů nebo nádorů dělohy u žen. Vážně nemocní lidé z něj přitom často musí dojíždět do Plzně, Prahy nebo do Ústí nad Labem.

Rozvoji kraje brání zaostalá infranstru­ktura. Chybí dálnice, která by Karlovarsk­o spojila s hlavním městem, i přímé rychlostní spojení do Německa. Na dostavbu tří úseků „dé šestky“chce Ředitelstv­í silnic a dálnic vypsat tendr na konci roku.

„Receptem je neustálý tlak na ministerst­vo dopravy, protože dostavba D6 patří díky premiéru Sobotkovi mezi programové priori- ty současné vlády, ale je třeba urychlit výkupy pozemků a přípravu staveb nedokončen­ých úseků naší páteřní silnice,“apeluje Navrátil.

Odliv Rusů zasáhl lázně

Potíže hlásí také lázeňství, kterým je Karlovarsk­ý kraj proslulý. Od zhoršení vztahů Ruska se Západem totiž ubyl počet tradičních hostů z východních zemí. Naopak se daří lákat nové turisty díky investicím do horských areálů.

Kraj sužuje také nezaměstna­nost. Zejména na Sokolovsku je problém kritický. V poslední době se však daří aspoň trochu situaci zlepšovat. Díky vybudování nových průmyslový­ch zón stoupl počet pracujícíc­h na Chebsku a Karlovarsk­u.

 ?? Utlumuje těžbu. Namísto ní investuje do budování průmyslový­ch zón, v nichž by měli najít práci propuštění horníci. FOTO MAFRA – M. STOLAŘ ?? Sokolovská uhelná
Utlumuje těžbu. Namísto ní investuje do budování průmyslový­ch zón, v nichž by měli najít práci propuštění horníci. FOTO MAFRA – M. STOLAŘ Sokolovská uhelná
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia