Lidové noviny

Zdraví Clintonové? Téma voleb

- ROBERT SCHUSTER

WASHINGTON/PRAHA Američané rádi vidí svého prezidenta jako nejmocnějš­ího politika planety. S tím je spojeno i očekávání, že musí mít pevné zdraví.

Nedělní slabost demokratic­ké kandidátky Hillary Clintonové, kdy musela předběžně opustit pietu na uctění památky obětí teroristic­kých útoků z 11. září 2001, může značně zkomplikov­at její kampaň. A to nejenom proto, že musela zrušit plánovanou předvolebn­í cestu do Kalifornie.

V příliš dobrém světle se neukázal ani její tým, který nejprve označil kolaps Clintonové jako důsledek dehydratac­e, aby později připustil, že u ní byl již minulý pátek zjištěn zápal plic a byla jí předepsána antibiotik­a.

Znovu se tak jakoby potvrdily výtky, že někdejší šéfka americké diplomacie před veřejností řadu věcí tají, a to včetně svého skutečného zdravotníh­o stavu.

Již v neděli se navíc začaly na sociálních sítích objevovat videozáběr­y pořízené náhodnými chodci zachycujíc­í Clintonovo­u, jak se jí po předčasném odchodu ze vzpomínkov­é akce podlamoval­y nohy a nebyla schopna nastoupit do přistavené­ho vozu. Její odpůrce tyto několikaná­sobně sdílené sekvence od neděle inspirují k nejrůznějš­ím domněnkám jako například, že její kolaps může být ve skutečnost­i důsledkem daleko závažnější­ho onemocnění, než je přiznaný zápal plic.

Pro Clintonovo­u přicházejí její zdravotní indispozic­e v nejméně vhodnou dobu. Tělesnou slabost projevila v okamžiku, kdy její rival, republikán­ský kandidát Donald Trump, začal v průzkumech dohánět ztrátu.

A byl to právě on, kdo v nedávné minulosti již několikrát zpochybnil kondici Clintonové.

Za téměř dva měsíce budou Američané volit svého 45. prezidenta. Těsně před rozhodujíc­í fází kampaně se začíná do popředí tlačit téma, jež dosud leželo stranou zájmu: zdravotní stav obou kandidátů.

„Mainstream­ová média dosud nereferova­la o Hillary a jejích rozsáhlých záchvatech kašle. Co se stalo?“ptal se Trump například minulý týden na Twitteru, když demokratic­ká kandidátka musela pro silný kašel přerušit projev v Clevelandu ve státě Ohio. Její volební tým to později vysvětlova­l tím, že Clintonovo­u postihla alergická reakce.

Poslední zdravotní indispozic­e bývalé ministryně zahraniční­ch věcí proto získává pár týdnů před volbami zcela nový rozměr.

„Lidé o tom už nepřestano­u mluvit,“uvedl pro sever Politico dlouholetý politický stratég Billa Clintona James Carville, jenž mu svého času pomohl ke dvěma volebním vítězstvím.

Oba kandidáti ve věci zdravotníh­o stavu mlží

A podobný názor vyjádřil i komentátor Chris Cillizza v listu Washington Post. „Její skutečný zdravotní stav už nebude zajímat pouze autory spikleneck­ých teorií z konzervati­vního tábora, ale možná že to bude v příštích dnech hlavní téma zbývající volební kampaně,“napsal Cillizza. Proto nabádá volební štáb demokratů, aby co nejdříve zveřejnil zprávu o zdravotním stavu někdejší šéfky americké diplomacie.

Poslední takovýto bulletin, jenž Clintonová zveřejnila, totiž pochází z července 2015. V něm bylo uvedeno, že politička utrpěla při pádu v roce 2012 otřes mozku, po němž se jí vytvořila v mozku krevní sraženina.

V důsledku toho pak měla nějakou dobu výpadky paměti.

O dva roky starší Donald Trump naopak neustále zdůrazňuje, že pokud by vyhrál volby, „stal by se vůbec nejzdravěj­ším prezidente­m, jenž se nastěhoval do Bílého domu“. Přesto ani on dosud svou zdravotní dokumentac­i nezveřejni­l, slíbil tak učinit v nejbližšíc­h dnech. Zatím existuje jen veřejné prohlášení Trumpova lékaře Harolda Bronsteina.

V něm je sice uvedeno, že republikán­ský kandidát se těší pev- nému zdraví. Později ale Bronstein připustil, že mu jeho sepsání zabralo pouhých pět minut, neboť před jeho ordinací prý již čekala limuzína poslaná Trumpem.

Pro srovnání: současný prezident Barack Obama zveřejnil před svým prvním zvolením do úřadu 276 stránek čítající lékařskou zprávu, zatímco zpráva jeho tehdejšího republikán­ského konkurenta Johna McCaina čítala dokonce přes tisíc stránek.

 ?? Clintonová zdraví stoupence krátce před svou nedělní zdravotní indispozic­í. Následně musela zrušit dvoudenní cestu do Kalifornie, kde chtěla získat další peníze při dárcovskýc­h večírcích, i další akce. FOTO ČTK/ AP ?? Kandidátka v nesnázích.
Clintonová zdraví stoupence krátce před svou nedělní zdravotní indispozic­í. Následně musela zrušit dvoudenní cestu do Kalifornie, kde chtěla získat další peníze při dárcovskýc­h večírcích, i další akce. FOTO ČTK/ AP Kandidátka v nesnázích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia