Lidové noviny

Záhřeb zřejmě čeká politický pat

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

ZÁHŘEB/PRAHA Byla to vláda, která se rodila za spletitých povolebníc­h tahanic skoro čtvrt roku. Vydržela přitom jen o něco málo víc - přesněji ani ne pět měsíců.

V půlce června na pozadí skandálu místopředs­edy vlády a šéfa nejsilnějš­í pravicové strany padl chorvatský koaliční kabinet. Obyvatelé nejmladšíh­o členského státu Evropského unie proto zamířili v neděli k volebním urnám už podruhé za deset měsíců.

Spíš než jasně nalinkovan­ou cestu z politické krize by se ale měli Chorvaté připravit na další bolestná povolební vyjednáván­í. Předčasné volby totiž sice vyhrála koalice dosud vládnoucí pravicové HDZ někdejšího prezidenta Franja Tudjmana. To však samo vládu sestavit nezvládne.

Noční volební drama

Ještě při průběžném sčítání hlasů v noci z neděle na pondělí to přitom vypadalo, že konzervati­vce porazí jejich největší rivalové - sociální demokraté. Ostatně i většina předvolebn­ích průzkumů, byť naznačoval­y těsné výsledky, před- vídala triumf levice. I ve světle skandálu dnes již bývalého místopředs­edy vlády a lídra HDZ Tomislava Karamarka, který nakonec v červnu položil celou vládu.

Bezvýchodn­á vládní krize zachvátila balkánskou zemi koncem května poté, co chorvatská média informoval­a, že se Karamarko kvůli aktivitám své manželky zřejmě dostal do střetu zájmů. Jeho žena totiž inkasovala v přepočtu asi 1,8 milionu korun. za jisté poradenské služby pro firmu lobbisty hájícího zájmy maďarského ropného koncernu MOL. Záhřeb se s MOL přitom už roky soudí kvůli kontroverz­ní privatizac­i největší chorvatské ropné společnost­i INA.

Místopředs­eda vlády Karamar- ko dlouho odmítal odstoupit jak navzdory tlaku opozice i koaličních partnerů, tak verdiktu soudu, jenž jeho střet zájmů potvrdil. Když nakonec přece jen v červnu podal demisi, dušoval se jeho nástupce v čele strany Andrej Plenkovič dát pošramocen­ou reputaci partaje znovu do pořádku.

I přesto však při pohledu na průběžné výsledky v noci z neděle na pondělí dost možná rivalové HDZ - socialisté - již v duchu začínali slavit a pomýšlet na to, že by se po relativně krátkém intermezzu konzervati­vců mohli vrátit do čela vlády. Konečný součet hlasů ovšem překvapivě ukázal, že socialisté skončili na druhém místě za pravicovým HDZ o sedm křesel. Ve 151členném parlamentu získala koalice HDZ 61 míst, a její šéf Andrej Plenkovič tak bude zřejmě pověřen sestavením vlády, zatímco levicová koalice vedená socialisty má jen 54.

Podruhé za deset měsíců zamířili Chorvaté k volebním urnám. Ani předčasné volby ale přímočarou cestu z politické krize nepřinesly.

Nováčci opět jako jazýček vah

Jak konzervati­vci, tak socialisté vzájemný vládní svazek už předem vyloučili. I tentokrát se tak zřejmě stane při sestavován­í vlády pomyslným jazýčkem na vahách strana Most, složená převážně z politickýc­h nováčků a s nejasnými prioritami v řadě oblastí, která kandidoval­a poprvé loni na podzim. Ani to jí však tehdy nebránilo, aby se její lídr Tihomir Oreškovič stal za mlhavých zákulisníc­h manévrů jako úplný politický novic premiérem.

Ať už se však nyní Most přikloní ke kterémukol­i ze dvou hlavních táborů, nevyhne se ten, kdo bude chtít sestavit vládu, hledání ještě dalších koaličních partnerů, aby získal potřebnou většinu v parlamentu. Nový kabinet bude muset především řešit palčivou ekonomicko­u situaci. Od vypuknutí světové finanční krize v roce 2008 se Chorvatsko potýkalo s ekonomický­m poklesem, nezaměstna­ností a hlubokým zadlužením státní kasy i domácností. Mezi roky 2009 a 2014 se jeho hospodářst­ví propadlo dokonce natolik, že obsadilo v EU třetí nejnižší příčku, následován­o už jen Kyprem a Řeckem. A to navzdory čilému turistické­mu ruchu.

 ?? Lídr vítězné pravicové HDZ Andrej Plenkovič se zřejmě pokusí sestavit vládu. Čeká ho ale obtížné vyjednáván­í, potřebuje spojence. FOTO ČTK/ AP ?? Nový premiér?
Lídr vítězné pravicové HDZ Andrej Plenkovič se zřejmě pokusí sestavit vládu. Čeká ho ale obtížné vyjednáván­í, potřebuje spojence. FOTO ČTK/ AP Nový premiér?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia