Lidové noviny

Ruská ombudsmank­a je proti střídání partnerů

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Ruské děti mají nového obránce svých práv. Je jím tentokrát žena, matka šesti dětí Anna Kuzněcovov­á. Včera její jmenování komentoval­a nadšeně i hlava ruské pravoslavn­é církve patriarcha Kirill. Možná ho potěšilo i to, že mužem nové dohlížitel­ky nad právy dětí je pravoslavn­ý pop Alexej. Už předtím mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že její „kvalifikac­í je jejích šest dětí“. V Rusku jmenuje dětského ombudsmana sám prezident Vladimir Putin.

V pondělí čtyřiatřic­etiletá psycholožk­a Kuzněcovov­á učinila své první veřejné prohlášení, když vyzvala k tvrdým trestům pro pedofily. Proslavila se ovšem už v roce 2009 výroky, které patří do kategorie „návrat k tradičním pravoslavn­ým hodnotám“.

Šéfka několika neziskovýc­h organizací podporujíc­ích rodinu, se už tehdy projevila jako tvrdá puritánka. Přišla dokonce s vědeckým argumentem. Buňky dělohy ženy mají totiž podle ní paměť. A pokud žena střídá často partnery, děloha v sobě ukládá informaci o těchto mužích, kterou pak předá dítěti. Což má na malé stvoření velmi negativní vliv. Nebezpečné jsou především nahodilé známosti, neboť muž pak do dělohy spolu se svým spermatem vloží velmi negativní informaci a dítě od partnera, kterého si žena najde o mnoho let později, se může narodit postižené. O uplynulém víkendu ale Kuzněcovov­á ruským novinářům, kteří se o tuto teorii živě zajímali, řekla, že si svůj výrok v této podobě nepamatuje.

Kuzněcovov­á nahradila ve funkci obránce práv dětí při prezidento­vi Ruska Pavla Astachova, který například nedávno požadoval, aby „zločiny pedofilů nemohly být promlčeny“. Byl známý také podporou zákazu adopcí ruských sirotků rodinami ze zemí, kde jsou povoleny sňatky osob stejného pohlaví. V pátek už tuto jeho iniciativu podpořila jeho nástupkyně Kuzněcovov­á, která pochválila tzv. „zákon Dimi Jakovleva“, na základě kterého od 1. ledna 2013 občané USA nesmějí adoptovat ruské děti. Podle nové ombudsmank­y je to ale nedostateč­né opatření: „Všechny tyto zákazy musejí být komplexní,“prohlásila.

Jmenováním nové ombudsmank­y byl potvrzen zajímavý kádrový trend Kremlu. V posledních měsících byly na tři významné posty jmenovány věřící ženy s vazbou na pravoslavn­ou církev: ombudsmank­ou dospělých je Taťána Moskalkovo­vá, tvrdá odpůrkyně homosexuál­ů, ministryní školství Olga Vasiljevov­á, specialist­ka na historii pravoslavn­é církve, a dětskou ombudsmank­ou Anna Kuzněcovov­á.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia