Lidové noviny

Francie už ví, kdo naváděl teroristy

- MILAN ROKOS

PAŘÍŽ/PRAHA Když dva mladí teroristé v červenci chladnokre­vně zavraždili kněze Jacquese Hamela, minimálně jeden z nich byl v kontaktu s mužem jménem Rachid Kassim. Radikál žijící na území ovládaném Islámským státem komunikova­l i s teenagerem, kterého zadržela francouzsk­á policie na začátku srpna. Ještě předtím, než stihl uskutečnit svůj plán spáchat atentát střelnou zbraní.

Ve styku s Kassimem byly i tři mladé ženy, které plánovaly útok na Lyonské nádraží v Paříži a které policie zadržela minulý týden poté, co nejdříve objevila auto naplněné plynovými bombami u katedrály Notre-Dame.

Vyšetřovat­elé se domnívají, že výše zmíněný Kassim všechny útočníky buď inspiroval, anebo přímo na dálku řídil.

Devětadvac­etiletý Rachid Kassim pochází z města Roanne v regionu Rhône-Alpes, kde se živil jako pracovník sociálního centra a občas zpíval v amatérské rapové kapele. S ní dokonce natočil album, které obsahuje píseň Terorista. „Jsem terorista, jsem terorista,“zpíval tehdy Kassim v jejím refrénu. Otec tří dětí měl na starost doprovázen­í dětí do kantýny. V té době často docházel do mešity an-Nour, jeho chování se ale tamním muslimům nelíbilo.

„Snažil se přilákat mladé lidi tím, žemluvil o ráji a džihádu,“citoval list Le Point představit­ele mešity Abdennoura Bentoumiho. „Pokud s tím nepřestane­š, vyloučíme tě,“pohrozil tehdy Kassimovi. Ten tvrdil, že svého chování lituje a chápe, že udělal chybu. Jak se později ukázalo, byla to lež.

Kassim se zradikaliz­oval v roce 2011 během svého pobytu v Alžírsku (z této severoafri­cké země pocházejí jeho rodiče). Po návratu přestal kouřit, chodit do společnost­i a nechal si narůst vousy. V práci požádal o místnost, kde by se mohl modlit. O rok později pak pod záminkou přestěhová­ní odešel i s rodinou do Egypta, jeho skutečným cílem ale byla Sýrie.

Dnes hraje Kassim podle vyšetřovat­elů důležitou roli v šíření propagandy teroristic­kého hnutí Islámský stát a je jednou z nejvlivněj­ších postav francouzsk­é „džihádosfé­ry“.

Své nenávistné poselství začínal stejně jako většina radikálů šířit pomocí Facebooku, když byl ale odhalen a jeho účet zablokován, přešel na šifrovanou platformu Telegram, kterou si džihádisté oblíbili pro její diskrétnos­t. Stal se také správcem komunikačn­ího kanálu, na němž vyzývá muslimy k útokům na Francii. Na svém účtu k Telegramu, kde má asi tři stovky odběratelů, zveřejnil mimo jiné i různé scénáře a návody k teroristic­kým atentátům.

Video zakončil vraždou rukojmího

Poprvé dal o sobě vědět po červencové­m teroristic­kém útoku v Nice, kdy zveřejnil video, v němž pochválil Mohameda Lahouaieje-Bouhlela, vraha 86 nevinných lidí. Jeho zběsilý útok na Promenade des Anglais označil za „odměnu kriminální­ků francouzsk­ému lidu“a video zakončil zabitím jednoho ze syrských rukojmích obviněných ze špionáže.

Po smrti Adela Kermiche, vraha kněze Hamela ze Saint-Etienne-du-Rouvray, převzal Kassim jeho telegramov­ý účet. Šířil po- mocí něj džihádisti­ckou propagandu a zveřejnil například seznam deseti osobností, které jsou prý „cíli popravy“.

Vyšetřovat­elé jsou přesvědčen­i, že Kassim inspiroval nebo i přímo naváděl Larossiho Abballu, který 13. června zabil policistu a jeho partnerku veměstě Magnanvill­e. Abballa byl jedním z odběratelů jeho telegramov­ého kanálu. „Kassim měl v této aféře velký vliv,“potvrdil v deníku Le Figaro nejmenovan­ý zdroj blízký vyšetřován­í. Prsty zřejmě mohl mít až v deseti teroristic­kých útocích nebo při pokusech o ně.

Evidentní je například inspirace mladých žen, které zaparkoval­y vůz s plynovými bombami u Notre-Dame. „Naplnit auta plynovými lahvemi, postříkat je benzinem, zaparkovat na frekventov­aném místě. Bum,“napsal v jednom ze vzkazů.

Bývalý amatérský rapper a sociální pracovník Rachid Kassim má podle policie prsty až v deseti teroristic­kých útocích nebo pokusech o ně spáchaných ve Francii.

 ?? Rachid Kassim FOTO PROFIMEDIA ??
Rachid Kassim FOTO PROFIMEDIA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia