Lidové noviny

Do Goldman Sachs? Brusel je ve varu

-

na. Barroso se nechal najmout 20 měsíců poté, co opustil svou funkci. Tedy po uplynutí 18měsíční lhůty, během které musejí bývalí bruselští komisaři žádat o schválení nového zaměstnání.

Příslušný článek 245 unijní smlouvy ovšem zmiňuje, že komisaři mají i po uplynutí této lhůty „povinnost čestného a zdrženlivé­ho jednání při přijímání některých funkcí nebo výhod“.

Barrosův krok každopádně vzbudil nadmíru ostrou kritiku, a to nejen v Bruselu. Jde o citlivou věc. Goldman Sachs se mimo jiné zabývá i důsledky britského odchodu z Unie.

Barrosův nástupce ve funkci, současný šéf Komise Jean-Claude Juncker, už si proto vyžádal kopii jeho smlouvy uzavřené s Goldman Sachs.

V pátečním dopise unijní ombudsmanc­e Emily O’Reillyové navíc Juncker ujišťoval, že Barroso nebude nijak spojován se svou předcházej­ící funkcí a bude v Bru- selu vnímán jako kterýkoli jiný lobbista.

Přesto: podezření ohledně možného střetu zájmů, stejně jako ze zneužití exkluzivní­ch kontaktů, které bývalý šéf bruselské Komise v průběhu let získal, nemizí.

Kritici říkají, že Barroso měl přístup až do „útrob“Evropské komise, a proto není jeho nové angažmá v pořádku. Mnozí také zdůrazňují, že Juncker na tento kontroverz­ní úvazek reagoval až s mnohaměsíč­ním zpožděním.

Juncker se brání, že se chtěl s celou věcí nejprve důkladně seznámit.

Celou záležitost­í se v Bruselu zabývá etický výbor. Jakkoli má pro unijní činovníky pouze poradní roli, ombudsmank­a trvá na důkladném prošetření kontroverz­ní záležitost­i. „Je to věc veřejného zájmu a Komise ji musí otevřeně vyřešit,“uvedla Emily O’Reillyová.

Spor okolo Barrosa nemohl pro Junckera přijít v méně vhodný moment. Poslední týdny se Brusel usilovně snaží napravit pošramocen­ou reputaci Unie, která vznikla po brexitu a roztržce členských zemí kvůli uprchlické krizi. Chce evropskou veřejnost přesvědčit, že Komise není spolkem sebestředn­ých technokrat­ů.

„Je to nečekaný dárek pro všechny eurofoby,“napsali k angažmá Barrosa někteří zaměstnanc­i Komise v online petici. Goldman Sachs podle nich rozhodně nereprezen­tuje etické hodnoty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia