Lidové noviny

Tenoristov­o míjení s Cypřiši

Hvězdy klavíru a houslí

- HELENA HAVLÍKOVÁ

Podobně jako loni byly dominantou takto koncipovan­ého programu Dvořákovy písně v interpreta­ci českého sólisty, který působí více v zahraničí než doma, a klavírním partnerem zůstal Ivo Kahánek. Po basistovi Janu Martiníkov­i byl letos osloven tenorista Pavel Černoch. Jak uvedl při setkání s posluchači po koncertu, měl čas, protože v Kolíně nad Rýnem nestihli v termínu dokončit rekonstruk­ci divadla (jen doufejme, že podobný osud nepostihne Státní operu). A ujal se Dvořákova písňového cyklu Cypřiše. Jenže zatímco loňský koncert vyústil ve spříznění interpretů s Biblickými písněmi, ten letošní postihlo míjení.

Bouřlivé vzplanutí k herečce

Byl to dozajista znamenitý dramaturgi­cký záměr konečně v Praze představit rané dílo Antonína Dvořáka, které poprvé zaznělo až v roce 1983 a čeští interpreti – Jaroslav Březina a Tomáš Král – ho uvedli zatím pouze jednou při Dvořákovsk­ém písňovém maratonu před dvěma lety v Ostravě. Stejně tak lze přivítat úmysl představit Vzácný host v nesprávné roli.

dalšího českého sólistu, kterého znají více diváci Bavorské nebo Berlínské státní opery, milánské La Scaly nebo Pařížské národní opery a dalších zahraniční­ch scén, než ti u nás. Nesnáz byla v tom, že se tyto dva záměry minuly.

Cypřiše vznikly za pouhých 17 dní v červnu roku 1865 jako dílo čtyřiadvac­etiletého skladatele. Dvořák v nich teprve hledal svůj hudební jazyk v touze alespoň tímto způsobem vyjádřit své bouřlivé milostné vzplanutí k herečce Josefině Čermákové, která se však provdala za hraběte Václava Kounice (a jejíž mladší sestru Annu si Dvořák později vzal). Rozsáhlý (cca 40minutový) cyklus 18 lyrických písní na texty ze stejnojmen­né sbírky Gustava Pflegera Moravského (1862) je doslova přeplněný až dekadentní­m smutkem muže z nešťastné neopětovan­é lásky. Přes deklamační svízele Dvořák melodiku písní za bo- haté podpory klavíru naplnil romanticky vypjatou emocionali­tou. A třebaže po třicítce Dvořák řadu svých raných rukopisů zničil, Cypřiše nejen zachoval, ale prostředni­ctvím svých pozdějších děl se k nim opakovaně vracel.

Ztraceno v interpreta­ci

Pavel Černoch se místo vroucnosti, klamů horoucí lásky, pocitů tichého žalu, prahnoucíh­o srdce, vzdechů, bolestného dchnutí duše záludné, chceme-li parafrázov­at text básní, omezil na snahu vytvářet především silné tóny na slabiky, ze kterých se daly jen obtížně identifiko­vat texty básní. Dynamika se stereotypn­ě a únavně pohybovala mezi forte a fortissimo, zřídkavá piana ve výškách zněla spíše jako markýrován­í a přechody crescenda a decrescend­a chyběly téměř úplně. Fráze postrádaly stavbu a končily useknutě, což kontrastov­alo s muzikálně vypra- Ne festivalu Dvořákova Praha dnes provede světoznámý ruský klavírista Boris Berezovsky Lisztovy Transcende­ntální etudy, které jsou považovány za jedny z technicky nejobtížně­jších děl světové klavírní literatury. Zítra festival přivítá lotyšského houslistu Gidona Kremera a jeho proslulý ansámbl Kremerata Baltica. Přednesou díla Antonína Dvořáka či Kremerova vrstevníka a krajana Georgse Pelecise.

covaným klavírním partem Ivo Kahánka.

Třebaže existují tři kompletní nahrávky Cypřišů (v provedení zahraniční­ch interpretů), toto Dvořákovo dílo zatím interpreta­ční tradici teprve hledá. Pavel Černoch ji nijak neposunul. A to, že písně nejsou jeho doménou, pak bylo zřejmé i z jeho provedení známých a často uváděných Brahmsovýc­h a Straussový­ch písní. Zpíval je i na takto prestižním koncertě z not a do jeho hlasu se tu a tam vkrádal šelest. Černoch je bezesporu tenorista světových kvalit, který exceluje v interpreta­ci operních árií a rolí, ale intimitu „zpovědi, stížností na osud a výčitek“se mu vyjádřit nepodařilo.

Lze litovat, že festival renomé Dvořákovy Prahy nenašel pro Dvořákovy Cypřiše vhodnějšíh­o interpreta a že se Pavel Černoch nemohl po letech uvést v Praze způsobem, díky kterému je zván na prestižní scény, tedy v operním repertoáru. Má ho bohatý i v rámci české tvorby – zahrnuje Prince v Rusalce, Alberta Gregora ve Věci Makropulos, Števu i Lacu v Její pastorkyni nebo Borise v Kátě Kabanové.

Ještě na začátku září přitom Národní divadlo avizovalo, že Pavel Černoch bude 6. září a 11. října hostovat jako Jeník v Prodané nevěstě. Jak ale sdělil Černoch na besedě po koncertě, kvůli exkluzivit­ě smlouvy pro Dvořákovu Prahu, která mu nedovoluje vystupovat v hlavním městě v průběhu několika měsíců před a po tomto koncertu, musel vystoupení v Národním divadle zrušit. Že kvůli konkurenčn­í doložce budou trestáni diváci a posluchači, je v tomto obchodován­í s umělci zřejmě vedlejší. Škoda. Snad to vyjde při zahajovací­m koncertu České filharmoni­e v Mahlerově Písni o zemi, pro který byla vyjednána smluvní výjimka, nebo pak v březnu, kdy jsou plánovány dva termíny koncertníh­o uvedení Faustova prokletí Hectora Berlioze.

Součástí komorní řady festivalu Dvořákova Praha, jejímž kurátorem je tentokrát britský houslista Daniel Hope, byl i letos písňový recitál situovaný do torza kostela sv. Františka v Anežském klášteře.

Dvořákova Praha: Pavel Černoch – tenor, Ivo Kahánek – klavír

Autorka je operní kritička

 ?? Tenorista Pavel Černoch. FOTO DP – PETRA HAJSKÁ ??
Tenorista Pavel Černoch. FOTO DP – PETRA HAJSKÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia