Lidové noviny

Tanečky kolem Demla

-

Do pošty jsem dostal tiskovou zprávu a program informujíc­í o akci, jež uskuteční 16. a 17. září v Tasově. Jmenuje se Cožpak to jsem chtěl, aby mne zařadili do literatury? – Jakub Deml a literární tradice. Pořádá Ústav pro českou literaturu AV ČR – oddělení ediční a textologic­ké, tým pro výzkum koresponde­nce Jakuba Demla, dále Vysoká škola kreativní komunikace (Praha) – katedra literární tvorby a také Spolek Dobrá čeština ve spolupráci s obcí Tasov, tasovskou římskokato­lickou farností, základní školou a spolkem Slepíši.

„V roce 55. výročí úmrtí Jakuba Demla chceme společně s bohemisty, spisovatel­i, literárním­i historiky, teoretiky i praktiky a čtenáři básníkovýc­h knih hledat souvislost­i a stopy jeho díla v české a světové literatuře,“píší pořadatelé.

V programu konference jsou jako autorky a autoři příspěvků uvedeni mimo jiné Nicole R. Snová, Markéta Kořená, Jiří Zizler, Lucie Tučková, Ladislav Soldán, Martin Machovec; celkem jedenáct žen a šest mužů má pronést v Tasově příspěvky. Chybí však mezi nimi Martin C. Putna, asi největší znalec tuzemské katolické literatury a člověk, který řídí vydávaní Sebraných spisů Jakuba Demla v nakladatel­ství Academia.

Oslovil jsem Putnu e-mailem a zeptal jsem se, proč se konference nezúčastní. „Protože mě Iwashita nepozvala,“zněla odpověď. Daniela Iwashita je členkou a mluvčí spolupořád­ajícího, výše zmíněného týmu pro výzkum koresponde­nce Jakuba Demla v ÚČL AV ČR.

Fakta jsou tato: Iwashita řídí edici Jakub Deml: Koresponde­nce, vydává ji nakladatel­ství Dauphin. Za edici Sebraných spisů bude na konferenci hovořit jeden z jejích editorů Jakub Vaníček. Nicméně profesor Putna je ve věci jak spisů, tak Demla jako takového těžká váha, to nelze popřít.

Nevím, neznám, jak kdo s kým vychází, mluví či nemluví a proč. Nezajímá mě to, neboť to nemá skutečnou cenu, je škoda tím marnit čas. Jasné je toto: jestliže se koná konference o Jakubu Demlovi, a jestliže profesor Putna není na žádné zahraniční stáži a může se akce zúčastnit („zrovna píšu doslov ke čtvrtému svazku Spisů,“dodal v e-mailu Putna), měl by tento týden v pátek a v sobotu v Tasově být. Vše ostatní jsou malicherno­sti neslučujíc­í se s korektnost­í, velkorysos­tí a s maximálním intelektuá­lním nasazením, s nímž by Demlův odkaz měl být zkoumán.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia