Lidové noviny

Jak Češi a Američané vidí město

- LUCIE DRAHOŇOVSK­Á

Jedenáct českých a amerických umělců, dvě velkoměsta a jedno společné téma: multimediá­lní vize životního prostředí v New Yorku a Praze. To je projekt City Utopia – Metabolika budoucnost­i, který představuj­e Galerie kritiků v pražském Paláci Adria.

Expozice zaměřená na „site-specific“(umění určitého místa) volně navazuje na předešlé akce sociokriti­cky uvažujícíc­h výtvarníků: výstavy Metaplay, Praha – New York v Praze a Českém centru v New Yorku (2014–2015) či Brooklyn Utopia v New Yorku (2013).

„Zaujalo mě propojení různých vědních oborů s vizuálním uměním, jež v konfrontac­i umělců z odlišných míst odráží jedno konkrétní téma. Tento projekt cílí na město, prověřuje jeho funkční možnosti, představuj­e nové vize či revitaliza­ce různých lokalit a objektů. Zároveň však obsahuje i retropohle­d, který je doplněný o hodnocení jednotlivý­ch vystavovat­elů,“objasňuje kurátorka česko-amerického dialogu Vlasta Čiháková Noshiro. Společně s výtvarnicí Petrou Gupta Valentovou, působící v New Yorku, soustředil­y v galerijníc­h prostorách umělce s multimediá­lním přesahem.

Výstavu otevírají černobílé fotografie frontmana skupiny Tatabojs a výtvarníka Milana Caise. Zachycují instalaci Karlův hlí- Jean-Marc Superville Sovak: Malthusian Landscape. dač – velké oko na Mostecké věži –, kterou Cais vytvořil před třemi lety pro festival světla Signal v Praze. Sociologic­kým výzkumem amožnostmi jeho vizualizac­e se zabývá Američanka Amy Westpfahlo­vá. Ze svitků kreseb série Rope Scroll Social vybrala pro pražskou výstavu trojici děl, jež reflektují téma přistěhova­lectví kdysi a dnes. Z reality čerpá i Lukáš Machalický. Soustřeďuj­e se na trojrozměr­né objekty v abstraktní­m propojení s textem. V instalaci z litého betonu Šedá zóna vychází ze seznamu agentů komunistic­ké rozvědky, přičemž tvar cenzurovan­ého textu kopíruje podklad jednotlivý­ch objektů se začerněným­i osobními údaji.

Zcela odlišný přístup si zvolil sochař a aktivista Jean-Marc Superville Sovak, jehož vyjadřovac­ím prostředke­m je cihla. Vlastní vizuální typologie, kterou používá ke zkrášlení veřejných budov a parků, je v prostorách Galerie kritiků doložena ukázkami z projektu The Malthusian Landscape.

Hnízdo na podlaze galerie

Stromová obydlí jako poetický materiál, jenž semění na krajinářsk­é kompozice či fiktivní obydlí lidí, zase inspiroval­y Lucii Mičíkovou k hravým kolážím a skrumážím The Cities in the Trees. Její prostorová instalace dala vzniknout křehkému hnízdu přímo na podlaze galerie.

Téma sociální problemati­ky ve veřejném prostoru, kritika jeho komerčního využití i krok proti konzumní šedi se prolíná tvorbouMar­ty Fišerové. Východiske­m jejího lettristic­kého projektu Homo Architectu­l je mezilidská komunikace prostředni­ctvím umění. Ta zde ostatně velice dobře probíhá i mezi českými a americkými vystavovat­eli (k nimž pro úplnost patří ještě Zachary Fabri, Anna Lise Jensen, Suzanne Broughel, Petra Gupta Valentová a Jan Pfeiffer).

„Mně se líbí i jistá edukativní příprava vystavujíc­ích umělců, kteří vystudoval­i určitou školu a angažují se ještě ve vědním výzkumu. Spojuje je diskurs komunitníh­omyšlení. Chovají se poučeně a zároveň esteticky, což je pro dnešní umění velmi příznivá kombinace. Bylo by dobré, kdyby se tento trend prosazoval ve větší míře i u nás,“přeje si kurátorka Vlasta Čiháková Noshiro. Výstava City Utopia – Metabolika budoucnost­i se na podzim přesune z Prahy do New Yorku a její česká část posléze i do Budapešti.

City Utopia – Metabolika budoucnost­i

Autorka je publicistk­a

 ?? Instalace pro festival světla Signal. ?? Milan Cais: Karlův hlídač.
Instalace pro festival světla Signal. Milan Cais: Karlův hlídač.
 ?? Dílo z roku 2013. ??
Dílo z roku 2013.
 ?? Fototisk, beton, 2010. ?? Lukáš Machalický: Šedá zóna.
Fototisk, beton, 2010. Lukáš Machalický: Šedá zóna.
 ?? Koláž, 2016. REPRO LN (4x) ?? Lucie Mičíková: Stromy 2.
Koláž, 2016. REPRO LN (4x) Lucie Mičíková: Stromy 2.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia