Lidové noviny

Uklouzl požárník po koránu?

-

Britská instituce pro dohled nad médii Ofcom včera vyřkla ortel v ožehavém případu. Týká se žertovného záběru z animovanéh­o seriálu Požárník Sam, kde jeden z hasičů na stanici uklouzne po štosu papírů. Děj pak pokračuje vesele dál, ale někteří bedliví diváci si povšimli, že jeden z papírů, které se po incidentu vznesou do vzduchu, má zdobený okraj a je popsán arabským písmem.

Úřad následně dostal na 170 stížností kvůli znevažován­í koránu. Asistent generálníh­o tajemníka Muslimské rady Británie na Twitteru dokonce prohlásil, že se mu podařilo identifiko­vat konkrétní súru, po níž nešťastný hasič MARCEL KABÁT uklouzl. V tom ohledu byl úspěšnější než zmíněný Ofcom, jenž vydal prohlášení následujíc­ího znění: „Studovali jsme záznam pořadu v nejvyšším možném rozlišení. Zjistili jsme, že ona stránka se skutečně zdá obsahovat arabský text, ale jeho obsah nebylo možné dešifrovat ani určit, že by pocházel z nějakého daného textu.“Tak či onak už celá záležitost vyvolala dost velký skandál. Společnost Mattel, která seriál produkuje, se již dříve omluvila a prohlásila, že „nebude nadále spolupraco­vat s animačním studiem, které je za pochybení zodpovědné“, a že se postará, aby danou epizodu stáhla z oběhu.

Má svobodomys­lný člověk jinou možnost než fandit znuděným animátorům, kteří stránku, jež se koránu přinejmenš­ím rozhodně podobá, do kresleného gagu vpašovali? Samozřejmě že ano. O svobodu tady zas až tak moc nejde, spíš o hloupost. Dětský seriál o hasičích totiž není Charlie Hebdo, za jehož právo provokovat a přilévat olej do ohně se stavíme. Zakládat požáry na dětském hřišti je dost unfair.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia