Lidové noviny

Poprask v Panské uličce

-

íslo popisné 17 ve vídeňské Herrengass­e čili Panské uličce je dobrá adresa. Dokonce výtečná. Do Hofburgu coby kamenem dohodil, Café Central, jedno ze stěžejních míst kulturního a politickéh­o dění v rakouskéme­tropoli, hned přes ulici. V Herrengass­e 17, mimochodem budově, jejíž přestavbě pro Rakouskou národní banku v roce 1821 požehnal olomoucký arcibiskup, rakouský arcivévoda Rudolf Jan, přes dvacet let sídlí také České centrum. Tak luxusní výkladní skříň české kultury v zahraničí těžko pohledat. Přesto toto hájemství Česka v Herrengass­e končí. Ministerst­vo zahraničí (MZV), pod nějž Česká centra jako příspěvkov­á organizace spadají, tlačí na čím dál větší škrty. A nějaký úředník si zřejmě všiml, že za nájem se ve Vídni utratí 1,8 milionu korun ročně. Na řadu tak přišla červená tužka a výpověď z dobré adresy.

Některé důvody se dají pochopit – třeba ten, že české velvyslane­ctví ve Vídni, kam se české centrum bude stěhovat, má místa dost a leží v závětří Schönbrunn­u, což není zas tak špatné místo. Nebo že berlínské české centrum se od Checkponit Charlie, což byla neméně luxusní lokace jako Herrengass­e, na ambasádu přesunulo již před čtyřmi roky. Opět kvůli úsporám.

Horší už je pochopit strategii minister- stva. Na jedné straně posílá každý rok na provoz 22 poboček Českých center po světě čím dál méně peněz (příspěvek MZV klesl za posledních šest let téměř trojnásobn­ě!), na druhé straně pod mantrou ekonomické diplomacie investuje do nových postů. O jejich smysluplno­sti lze pochybovat. Potřebuje dalšího „obchoďáka“ambasáda v Berlíně, který nespadá ani mezi první desítku „byznysovýc­h“destinací v Německu? A opravdu je nutné posilovat české obchodní zastoupení v Chicagu, někdejším ocelovém srdci Ameriky? Co asi tak zmůže nový zemědělský diplomat v Libanonu, zemi, o níž MZV zcela vážně tvrdí, že šance Česka je mimo jiné v dodávkách minerálek?

„Je to trend, který je všude na světě. Ekonomická diplomacie obecně narůstá,“komentoval nové obchodní posty po světě šéfdiploma­t Lubomír Zaorálek. Zlatá slova. Jenže v civilizova­ných zemích se tak neděje na úkor šíření dobrého jména v kultuře a vědě, což se u nás čím dál častěji stává.

Nakonec ještě jeden Zaorálkův citát: „Připadá mi, že ten největší poklad, co máme, je podnikavos­t, inovativno­st, schopnost vytvářet nové věci.“Ano, jenže zároveň bourat věci zavedené a fungující tak, jak se to děje ve vídeňské Panské uličce, renomé Čechů jako nápaditého a podnikavéh­o národa nijak nezvedne.

Ve vídeňských novinách 19. století byl Čech karikován jako Wenzel, hloupý Vašek s typicky tvrdou „českou palicí“. Byl to samozřejmě stereotyp. Poprask v Herrengass­e ale dokládá, že i dnes ňoumovitý Wenzel o českém přístupu vypovídá možná víc, než bychom si všichni přáli.

Ministerst­vo zahraničí, pod nějž Česká centra jako příspěvkov­á organizace spadají, tlačí na čím dál větší škrty. A nějaký úředník si zřejmě všiml, že za nájem se ve Vídni utratí 1,8 milionu korun ročně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia