Lidové noviny

Vějíř příležitos­tí

ANO si nechce předem zakazovat některé koalice

-

Hlava hnutí ANO Andrej Babiš nevyloučil­a, že by jeho krajští zastupitel­é vyjednával­i o koalicích i s komunisty. To je de facto obranářská reakce daná některými nevalnými zkušenostm­i po komunálníc­h volbách. Přestože v některých městech ANO zvítězilo, nikdy nevládlo, případně vládlo velmi krátce, protože se rozpadlo. Je to dáno jednak tím, že neexistuje pevná stranická struktura, i tím, že ANO nemá program ani lidi. Tedy nebudeme-li předstírat, že programem je tvrzení: budeme to dělat lépe než ostatní. Andrej Babiš nechce, aby se podobné situace opakovaly. To bude těžké, protože pro vyjednáván­í koalic nutně potřebujet­e politické schopnosti, tedy něco, čím představit­elé ANO pohrdají.

Podle některých průzkumů je ANO favoritem ve většině krajů. Relevance takových zkoumání se ale již v minulosti projevila jako velmi nízká. Vítězství hnutí v devíti krajích je velice nepravděpo­dobné, spíš se blížíme skutečnost­i v odhadu Babišově, který mluví o čtyřech či pěti krajích. Jenže samotný zisk mandátů vlastně není vítězstvím, když nebudou v kraji vládnout. Takže koalice klidně možná s každým, hlavně když podepíše, že „nebudou krást“. Na krajské úrovni ještě většina ideologick­ých mesaliancí voliče příliš nedráždí. A v tom je další past (dočasná výhoda, chcete-li) bezprogram­ovosti, hnutí může vládnout s komunisty stejně jako s pravicí a vždy je v souladu s vlastní ideologií. Otázka zní, na jak dlouho?

Předsednic­ké řeči, hlavně před volbami, tedy berme jako svého druhu povzbuzová­ní kandidátů a v případě Andreje Babiše i sebe sama. Kampaň totiž musí oddřít především on, cestovat po krajích a slibovat hory doly. Koalice už budou vyjednávat jiní, noví krajští radní. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia