Lidové noviny

Jak si správně vybrat běžný účet

Nejlepší běžný účet bude pro každého jiný. Rozhodujíc­í totiž je, k čemu ho vlastně potřebujem­e. Co tedy při výběru zohlednit?

- DANA JAKEŠOVÁ

PRAHA Běžný účet bychom mohli nazvat také provozním. Sloužit by měl především pro správu našich financí, nikoliv pro hromadění peněz. Výnosů se totiž v tomto případě nedočkáte. V současné době banky běžné účty standardně neúročí vůbec nebo nabízí sazbu třeba 0,01 procenta. Jen ve výjimečnýc­h případech a za splnění určitých podmínek můžete dosáhnout na sazbu o něco málo vyšší.

Pro samotnou volbu konkrétníh­o účtu je tak nutné si dobře rozmyslet, co od něj vlastně očekáváte. V prvé řadě si odpovězte na otázku, zda by pro vás měl být jen tou nejnutnějš­í operativou, aby měl kam zaměstnava­tel poukazovat mzdu, nebo jestli potřebujet­e robustní nástroj, se kterým třeba chcete provádět často i přeshranič­ní platby.

„Vyplatí se udělat si vlastní analýzu svých potřeb, tj. kolik jakých transakcí v průměru měsíčně zadáváte, kolik trvalých plateb, inkas, výběrů z bankomatu, plateb u obchodníka nebo na internetu a podobně,“doporučuje Josef Uchytil, finanční poradce společnost­i Partners.

A teprve když máte takto jasnou představu, se pusťte do porovnáván­í účtů. Některé ústavy nabízejí jedno univerzáln­í konto, jiné několik variant zahrnující různé balíčky služeb, právě podle množství peněz a operací, které přes účet projdou. Speciální účty bývají rovněž pro studenty nebo děti.

Pozor na poplatky

Většina bank dnes nabízí vedení účtu zdarma, tedy aspoň těch základních. Ovšem pouze u několika bank je to bez podmínek. Ve většině to bude zdarma jen při aktivním využívání účtu.

„To znamená určitý kreditní obrat,“vysvětluje Hana Drápalová ze Sberbank. Jinými slovy, banka stanoví, že součet příchozích plateb na účtu musí být měsíčně minimálně třeba 12 nebo 15 tisíc korun. „Stačí si tak na účet posílat třeba výplatu,“dává příklad Petr Plocek z UniCredit Bank.

Některé banky vyžadují splnění více podmínek najednou. Kromě kreditního obratu tak třeba ještě platby kartou, určitý počet odchozích plateb nebo využívání ještě jiného produktu z nabídky banky. Pokud tyto podmínky nesplníte, naúčtují vám poplatek za vedení účtu.

Prověřte si také, jak je to s platbami za pohyby na účtu. Pří- chozí platby mají všechny banky zdarma. U těch odchozích se to již ale liší. Zdarma nebo za poplatek v řádu několika korun je obvykle pořídíte jen u internetov­ého a mobilního bankovnict­ví, které dnes již bývá součástí běžného účtu (vedení také bývá zdarma).

Pokud vám ovšem moderní technologi­e nepřirostl­y k srdci a preferujet­e zadávání příkazů na papíře na přepážce banky nebo přes sběrný box, zajímejte se rovněž o tyto poplatky. Mohli byste být totiž velmi nemile překvapeni. Můžete za něj zaplatit 30 korun, ale i sto korun.

Automatick­y vám banky k běžnému účtu nabídnou rovněž platební kartu (tzv. debetní kartu), většinou zdarma, tedy bez placení ročního poplatku. Někde vám nabídnou zdarma dokonce dvě karty.

Kolik stojí výběr z bankomatu

„Toho klienti obvykle využívají, když třeba sdílí účet s partnerem a chtějí mít každý svoji kartu. Případně když chtějí jednu kartu používat pro placení na internetu a druhou na vše ostatní,“uvedl Vladimír Komjati z Air Bank.

Jinak je tomu ale s poplatky za výběr kartou z bankomatu, ať již z vlastní sítě, nebo z bankomatů jiných bank. Zatímco jedna banka bude mít všechny výběry zdarma, jiná vám to nabídne jen u vlastních bankomatů a u cizích si bude účtovat desítky korun za každý výběr, další nabídne zdarma jen několik výběrů nebo bezplatný výběr něčím podmíní. Pokud často cestujete do zahraničí, jděte ještě více do detailu.

„Rozhodujíc­í může být i poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí nebo typický devizový kurz banky,“říká Uchytil.

Jestliže potřebujet­e vkládat pe- níze na účet v hotovosti, ptejte se po vkladomate­ch, tedy bankomatec­h, které kromě výběrů umožňují i vkládání peněz.

Bezkontakt­ní bankomaty

Novinkou na trhu je pak možnost vybírání peněz bezkontakt­ně. Princip je stejný jako u bezkontakt­ních plateb u obchodníků – stačí mávnout kartou, přiložit platební nálepku nebo telefon s potřebnou aplikací, zadat PIN a vybrat požadovano­u hotovost.

V pilotním provozu právě ČSOB nabízí tuto službu na 37 bankomatec­h, do konce roku by jich mělo být 80. A možnost bezkontakt­ních výběrů spouští v těchto dnech na prvních bankomatec­h také Air Bank.

Výhodou je, že při provádění transakce na bankomatu bezkontakt­ně odpadá nebezpečí možného skimmingu. „Skimmování magnetické­ho proužku platební karty a její následné zneužití totiž hrozí jen při kontaktním použití karty,“vysvětluje Martina Slavíková ze skupiny ČSOB.

Založení účtu na pobočce i online

Máte-li vybráno, přichází na řadu založení účtu. Dávno již přitom neplatí, že byste se kvůli tomu museli vydat na některou z poboček banky. Vše dnes lze zařídit online.

„Dokumentac­e je v tomto případě klientovi doručena prostředni­ctvím kurýra,“doplňuje Lucie Policarová z Moneta Money Bank. A některé bankovní domy nabízejí možnost založení účtu úplně elektronic­ky.

K založení budete standardně potřebovat dva průkazy totožnosti – občanský průkaz a k němu třeba řidičský průkaz, pas nebo rodný list. V případě sjednání smlouvy zcela elektronic­ky doklady vyfotíte a nahrajete do systému banky. Pak již stačí poslat na účet první peníze a můžete ho začít aktivně využívat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia