Lidové noviny

HP kupuje tiskový byznys Samsungu

-

SOUL/PRAHA Americká počítačová společnost HP koupí od jihokorejs­kého výrobce elektronik­y Samsung Electronic­s jeho aktivity v oblasti tiskáren za 1,05 miliardy dolarů (zhruba 25,2 miliardy korun). Prodej je součástí snah Samsungu zaměřit se více na své hlavní aktivity, zatímco HP díky akvizici technologi­í Samsungu posílí svou pozici na trhu s kopíro- váním a tiskem, uvedly včera firmy v prohlášení.

Firma HP je jedničkou na trhu s tiskárnami a kopírkami a převzetí aktivit od Samsungu je zatím její největší akvizicí v oblasti tiskáren. Akvizicí získá více než 6500 patentů v oblasti tisku a 1300 vývojářů, napsala agentura Reuters.

Transakce by měla být dokončena do 12 měsíců, v závislosti na schválení antimonopo­lními úřady. Po dokončení se Samsung zavázal k investici 100 až 300 milionů dolarů do akcií HP.

Dohoda podle agentury Bloomberg HP umožňuje zaměřit se více na kopírovací trh a důležitou technologi­i laserového tisku. Je také součástí většího plánu rozšířit nabídku i mimo dobře známou linii tiskáren a najít nové zdroje růstu, protože chytré telefony, tablety a další digitální přístroje snížily potřebu tradičního tisku na papír. Společnost HP se loni oddělila od firmy Hewlett Packard Enterprise Co. a zaměřuje se na osobní počítače a s tím spojený hardware.

Příjmy divize tisku HP v minulém čtvrtletí klesly o 14 procent na 4,42 miliardy dolarů, zatímco příjmy celé firmy se snížily jen o čtyři procenta na 11,9 miliardy. HP má stálemalý podíl na trhu kopírek pro kanceláře, kterému dominují firmy jako Xerox.

Samsung nezveřejňu­je samostatně údaje o prodeji tiskáren. Výzkumná společnost IDC uvádí, že Samsung je pátým největším prodejcem, jeho podíl na trhu činí čtyři procenta. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia