Lidové noviny

Mýto opět pronásledu­je resort dopravy

-

pro ochranu hospodářsk­é soutěže zahájil správní řízení s ministerst­vem dopravy kvůli prodloužen­í smlouvy na mýtné bez soutěže. Posoudí, zda byl postup resortu v souladu se zákonem. Úřad ministra Dana Ťoka (za ANO) tak bude antimonopo­lnímu úřadu muset vysvětlit, proč navzdory kritice opozice, ale i některých členů vlády prodloužil smlouvu společnost­i Kapsch bez soutěže o tři roky.

Dodejme, že úřad se mýtem zabývá na základě podnětu, který dostal před několika dny od hnutí Starostové a nezávislí (STAN). O přiklepnut­í zakázky Kapschi lze mít skutečně pochyby a bude zajímavé sledovat, jak se s ní ministr popasuje. Případná několikami­lionová pokuta zřejmě jeho pozici příliš neohrozí. Je ale otázkou, zda situace nebude dál eskalovat. A pak přijde na řadu klasické házení viny na předchozí ministry dopravy, které je v tomto případě skutečně na místě. Těšíme se, zda se nezapomene na Antonína Prachaře, rovněž za ANO, jehož úkolem bylo tendr na mýto připravit.

kraj a společnost Mladá RP, která v bývalém vojenském prostoru vMilovicíc­h na Nymbursku bourala zchátralé objekty po sovětské armádě, na sebe vzájemně podávají trestní oznámení. Spolumajit­el Mladé RP Oldřich Fiala viní hejtmana Miloše Peteru, jeho náměstka Karla Horčičku (oba ČSSD) a zástupce ředitele krajského úřadu Aleše Růžičku z korupce. Firma měla odevzdávat deset procent z příjmů bez fakturace, řekl Fiala na včerejší tiskové konferenci v Praze.

Je zábavné tahanice sledovat, nicméně bourání Milovic se díky tomu protáhne a kraji dle některých zastupitel­ů hrozí i stamiliono­vá pokuta. Za dva roky to bude 50 let od začátku sovětské okupace. Chce se někdo vsadit, že tou dobou bude komplex ještě stát?

na internetu nejvíce sledují vtipná videa, seriály a filmy, za nimi následuje zpravodajs­tví a hudební klipy. Z průzkumu společnost­i Nielsen Admosphere dále vyplývá, že alespoň několikrát za týden si vtipné video pustí 38 procent uživatelů. Tak ať je vám i tento týden do smíchu!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia