Lidové noviny

Mobilům ve škole zvoní hrana

Žáci při výuce hrají hry, posílají taháky a loví pokémony. Mnohým ředitelům škol s tím došla trpělivost

- BARBORA CIHELKOVÁ

Vzít si do školy mobil, během první vyučovací hodiny zkontrolov­at Facebook, místo poslouchán­í učitelčina výkladu o rovnicích si zahrát hru a namísto zapisování vlastností chemických prvků usilovat o chycení dalšího pokémona. O přestávce zavolat rodičům a místo hry se spolužáky hurá na chat. Tak leckde vypadá běžné školákovo dopoledne. Není divu, že se ředitelé uchylují k poměrně radikálním­u kroku. Do školních řádů připisují reguli o zákazu používání mobilních telefonů a dalších elektronic­kých zařízení, jako jsou tablety a iPady. Někde jsou natolik přísní, že zákaz vztahují dokonce i na dobu přestávek.

Ke školám, které od začátku letošního školního roku nastolily tvrdý režim, patří například pražské gymnázium PORG. „Na našich základních školách jsme se zákazem přišli už loni a toto opatření se nám během uplynulého školního roku osvědčilo, děti se lépe soustředí a věnují se konečně tomu, čemu se ve škole věnovat mají, tedy výuce,“řekla ředitelka společnost­i PORG Dagmar Dluhošová. Podle nového školního řádu si žáci a studenti Porgu sice mohou brát mobily do škol, zapnout je ale nesmějí. „A to ani o přestávce,“dodává Dagmar Dluhošová, podle níž si děti místo běžného pobíhání po školní chodbě a povídání posílaly během pojídání svačiny zprávy.

K restrikci se uchýlilo také vedení 1. základní školy Říčany. Zdejší ředitel Pavel Bednář je sice shovívavěj­ší a o přestávkác­h děti nechává, ať si se svými mobily dělají, co uznají za vhodné, během výuky je ale musejí mít vypnuté. Kdo nařízení poruší, má smůlu. Učitel mu telefon zabaví a do školy si pro nějmusí přijít rodiče. „Jinak to nešlo. Děti si přes mobily posílaly vzkazy a taháky a tu a tam si i natáčely pro pobavení učitele,“ospravedlň­uje své rozhodnutí Bednář.

Pokémoni před tabulí

Se začátkem letošního školního roku přibyla k oblíbeným elektronic­kým kratochvíl­ím ještě jedna – chytání pokémonů. Koníček na principu geocaching­u si během prázdnin získal řadu dětí. Stačí při něm mít zapnuté jakékoli elektronic­ké zařízení s přístupem na internet a sledovat, kde se postavička pokémona objeví. Například před pražskou základní školou Kladská pobíhalo hned prvního září s mobilem v ruce několik malých lovců ještě předtím, než škola stačila začít. Pokémoni se ale před školními vraty nezastaví, objevit se mohou kdekoli – ve třídě, v šatně nebo v tělocvičně. A děti budou kvůli jejich hledání zase o něco roztěkaněj­ší.

Chytré telefony, hloupé děti

Zatímco před pár lety měla většina dětí obyčejné tlačítkové telefony, z nichž se daly tak akorát posílat krátké textové zprávy, dnes už se jiné než chytré telefony téměř neprodávaj­í. Podívat se kdykoli (třeba během písemky z dějepisu) nenápadně na wikipedii, je otázkou dvou nebo tří vteřin. Stejně tak poslat správné řešení matematick­é úlohy spolužákům – stačí na displeji stisknout spoušť fotoaparát­u a sdílet třeba přes aplikaci Messenger. Na papíře celé třídy se pak ocitají stejné formulace a někdy také stejné chyby.

Opisování „přes rameno“je každopádně passé. Učitelka, která je ráda, že se naučila vyťukat esemesku a používat e-mail (takové ve školách stále jsou a na jejich odborných kvalitách to nic nemění), to ale nemusí vědět. „Máme postarší češtinářku a ta je úplně mimo. Kontroluje, jestli ne- opisujeme z učebnice. To by nás ale v životě nenapadlo,“směje se při popisu reality jednoho z pražských gymnázií student Dominik, který si nepřeje uvést své příjmení. Při činu se prý chytit nenechá, stejně tak jako jeho vypečení spolužáci: „Když si někdo z mobilu opisuje ofocenou písemku kámoše, může se vymluvit, že mu zrovna přišly důležité zprávy od rodičů.“

Možná je nejvyšší čas přestat encykloped­ická data testovat a v zadáních testů a písemných prací ověřovat spíš to, jestli je žák schopný přemýšlet, případně co dokáže z údajů a dat „vygooglova­ných“na internetu vyvodit.

Zatímco většina oslovených učitelů a ředitelů škol považuje elektronik­u za ďáblův vynález, zástupkyně ředitele Petra Boháčková ze Základní školy Dr. Edvarda Beneše v pražských Čakovicích má jiný názor: „V mých hodinách jsou děti online, učí se vyhledávat a vyhodnocov­at informace, pracovat s fotkami nebo vytvářet výuková videa pro spolužáky.“To vše v rámci běžných hodin fyziky a angličtiny. „Jestli přitom stihnou i zkontrolov­at Facebook, je jejich věc. Učí se tak zodpovědno­sti,“míní učitelka.

Nadužívání chytrých mobilů může mít ale pro školu a vzdělávání obecně jeden nepříjemný aspekt. Mění totiž schopnost dětí soustředit se, shodují se psychologo­vé. Zběsilé tempo her a množství aplikací dítě sotva naučí klidně, trpělivě a systematic­ky pracovat. I tím argumentuj­í ředitelé škol, když proti mobilům brojí.

Děti mají na mobil právo

Někdy škola se snahou omezit elektronik­u narazí. To je případ Základní školy v Dolním Němčí, kde se letos na jaře vzbouřila část rodičů proti zákazu mobilů na lyžařském výcviku. Případ nakonec řešila Česká školní inspekce, která dala nespokojen­ým rodičům za pravdu. „Není to v souladu se školským zákonem, který nedává veřejným vzdělávací­m institucím právo zakázat žákům nošení věci obvyklé, avšak opravňuje omezit rozsah jejího používání. Zákaz mít na školní akci mobilní telefon je proto zásahem do práv studentů,“argumentov­al tehdy vedoucí inspekčníh­o týmu zlínského inspektorá­tu Zdeněk Ševela.

Na některých školách jsou proto s omezováním telefonů opatrnější a pro začátek jen blokují školní wi-fi. „Ať si děti do školy mobily berou, ale pokud narušují výuku, musí počítat s tím, že si ponesou důsledky,“říká například ředitelka Základní školy Šrámkova v Opavě Ivana Chramostov­á. Na žákův telefon by tu prý ale učitelé nesáhli – z obavy před nařčením z jeho poškození. Komu během vyučování zazvoní, ten homusí sám odevzdat na určené místo a vzít si ho zpátky až po skončení vyučovací hodiny.

„Oháníme se právy dítěte, které má na svůj mobil nebo tablet nárok, ale zapomínáme na práva učitele, i on má právo v klidu pracovat,“říká ke konfliktu psycholog Petr Hroch a cituje výzkumný projekt e-bezpečí, podle nějž se s kyberšikan­ou (například ve formě natáčení na video a jeho následné zneužití) setkává jeden z pěti českých učitelů. Sám by mobily a tablety nezakázal. S tabletem pracuje i jeho dvouapůlle­tý syn.

„Rodiče a učitelé by ale měli mít kontrolu nad tím, k čemu děti svá elektronic­ká zařízení využívají a také jak dlouhou dobu s nimi tráví. Hraní na mobilu způsobuje slast. A na tu, jak známo, vzniká závislost. Není rozumné nechat dítě hrát střílečky několik hodin denně. Když ale předškolák­ovi pustíte na půl hodiny aplikaci na poznávání písmen, nic zlého se nestane,“doporučuje psycholog.

Oháníme se právy dítěte, které má na svůj mobil nárok, ale zapomínáme na práva učitele, i on má právo v klidu pracovat

 ?? K radosti dětí a bohužel pro učitele i ve školních budovách. FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Pokémoni jsou všude.
K radosti dětí a bohužel pro učitele i ve školních budovách. FOTO SHUTTERSTO­CK Pokémoni jsou všude.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia