Lidové noviny

Diskuse se zbraní v kapse

-

Prázdniny skončily. Pokud má ale někdo dojem, že další budou zase až za rok, mýlí se. Z přehledu, který vydala síť evropských školských systémů Eurydice, vyplývá, že Evropa dopřává žákům oddych během školního roku téměř shodně ještě čtyřikrát: na podzim, o Vánocích, v zimě (na hory) a pak okolo Velikonoc. Není to ale všude stejné. Nejvíc volna mají zjevně ve Švýcarsku, kde si děti pohoví tři týdny už na podzim a pak zase znovu na Velikonoce. Na druhé straně mají Švýcaři zase kratší letní prázdniny. V některých kantonech jen něco málo přes měsíc. U nás mají žáci na podzim volno většinou jen dvoudenní a třeba v Rakousku žádné. Vánoční prázdniny bývají všude podobné, ty zimní, kterým se u nás kupodivu říká jarní, také, i když i ty si třeba Francouzi nebo Poláci užívají nikoliv týdenní, ale dvoutýdenn­í. Ve škole si žáci letos odsedí na dvě stovky dnů. Tedy třeba jako v Itálii nebo v Dánsku. Například ve Francii je to jen něco málo přes 160, u nás 193.

Kečup nesmí do českých škol, říká takzvaná pamlsková vyhláška, která už zamířila do Sbírky zákonů. Tedy ono se nesmí ve školách napříště objevovat víc pochutin, ale skutečnost, že byla z baget prodávanýc­h z automatů na školních chodbách vykázána imalá kaňka kečupu, mě přinutila podívat se na lahev s červeným obsahem, kterou mám doma, blíž. Viněta hlásá, že produkt byl sterilizov­án bez chemické konzervace. Uvnitř pak jsou vedle rajčatovéh­o protlaku deklarován­y ještě přísady, konkrétně pitná voda, cukr, ocet kvasný lihový, plnotučná hořčice, hořčičné semínko, sůl, směs koření, řepkový olej, cibulový koncentrát a koření. Něco z toho musí být jed. Ale co?

VAustrálii berou velmi vážně sexuální výchovu, zejména pak prevenci před příliš časným rodičovstv­ím. Nedávno rozdali tisícovce třinácti až devatenáct­iletých dívek ze státu Západní Austrálie panenky, které se chovají podobně jako novorozenc­i, tedy každou chvíli vřískají, jako že mají hlad nebo bolení nebo nikdo neví co. Vůbec to ale nepomohlo. Procento absolvente­k programu, které přišly do dvaceti let do jiného stavu, bylo vyšší než u dívek, jež se programu nezúčastni­ly. Vysvětlení amožné vylepšení projektu se teprve hledá. Momentálně prý uvažují australští odborníci na výchovu mládeže o tom, že by se vřískající panenky nedávaly dívkám, ale chlapcům. Tak schválně...

Na Texaské univerzitě v americkém Austinu se na začátku školního roku rozdávaly vibrátory. Byla to odpověď na nový zákon tohoto státu, který povoluje držitelům zbrojního průkazu starším 21 let nosit skryté ruční palné zbraně na většině veřejných míst kampusu univerzity, včetně kolejí a tříd. Když mohou být ve škole zbraně, proč ne sexuální pomůcky? – ptali se aktivisté, kteří proti zákonu protestují. Jeden ze studentů připomněl, že výuka na univerzitá­ch je založena na diskusích, někdy vášnivých. A diskutujte s někým, kdo má v kapse revolver.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia