Lidové noviny

Za malé prémie, ale v luxusu

- ROBERT SÁRA

Přestože je Světový pohár v hokejovém světě velmi sledovaným podnikem, hráči obvykle vydělávají­cí miliony dostanou za prestižní akci symbolické prémie.

PRAHA Jakub Voráček, teď už nejlépe placený Čech v NHL, vydělá stejné peníze za deset hodin. Gólman PetrMrázek pro změnu za jediný den. Zkrátka – zhruba 10 tisíc dolarů, necelých čtvrt milionu korun, které hráči za start od organizáto­rů turnaje dostanou, nejsou pro profíky z NHL závratnou částkou. Spíš symbolicko­u.

Nejsou to ale jediné peníze, které inkasují. Každý z hokejistů, tak jak velí zámořské zvyklosti, dostává ještě stravné. A to činí 115 amerických dolarů na den. Češi se však o jídlo starat nemusí. Vedení reprezenta­ce ho teď v Pittsburgh­u, kde celek čeká zítra poslední příprava, i po následném přesunu do Toronta zajišťuje samo.

Honosné přelety a vstupenky zdarma

„Jsou to náklady navíc, ale my to bereme tak, že jde o prestižní akci, a chceme klukům vyjít vstříc, aby měli snídani v hotelu a nemuseli nikde běhat po městě. Stejně tak když přijedeme večer po zápase,“říká Jan Černý, který má na hokejovém svazu Světový pohár na starosti. Škodný není ani samotný svaz. Za účast na turnaji dostává od NHL startovné, které podle Černého činí „jednotky milionů korun“.

Podle informací LN je to přesně 500 tisíc dolarů, 12 milionů korun. Další příjem pro svaz byl z přátelskéh­o utkání s Ruskem, i proto byly vstupenky poměrně drahé. Jen pro srovnání – při světových šampionáte­ch hráči diety nedostávaj­í. Mají však prémie za umístění, které se v posledních letech drží na částkách 500 tisíc korun za titul, za stříbro 400, bronz 300 a za čtvrté místo 150 tisíc.

NHL i hráčská asociace NHLPA však hokejisty při Světovém poháru hýčká i jinak. Každý mohl pozvat dvě osoby, kteří budou mít ubytování i vstupenky zdarma. A většina z nich toho využila. Samozřejmo­stí jsou i honosné letouny. A tak už k přípravě do Petrohradu a zpět letěla reprezenta­ce (včetně doprovodu funkcionář­ů a novinářů čítajícího 50 lidí) Airbusem A330 pro 260 lidí od společnost­i Air Canada, v němž je 40 sedaček v byznys třídě. Stejným letadlem vyrazila v neděli i za Atlantik.

Že by se do něj vešla i ruská výprava, která v Praze hrála? Neexistuje! „Je to jedna z podmínek NHL a hráčské asociace, zřejmě nechtějí, aby soupeři byli na palubě společně. Navíc v letadlech není tolik míst v byznysu,“říká Černý.

Pro středeční přelet z Pittsburgh­u do Toronta už Čechům organizáto­ři přidělili menší letoun pro 58 osob, ovšem všechna místa jsou jen v byznys třídě. A část jejich nákladu už nyní převezli do Kanady kamionem.

Do zámoří přiletěl tým v neděli večer, včera měl podle regulí turnaje povinný volný den a dnes dopoledne amerického času ho čeká trénink v Consol Energy Center.

Zítra od 21.30 odehraje poslední přípravný duel proti Týmu Severní Ameriky, který tvoří hráči do 23 let. A v noci na neděli to vypukne naostro, Čechy na úvod čeká domácí Kanada.

 ?? Na led je k vidění i v českých arénách, v Kanadě při Světovém poháru se dá očekávat ještě větší show FOTO ČTK ?? Okázalý nástup
Na led je k vidění i v českých arénách, v Kanadě při Světovém poháru se dá očekávat ještě větší show FOTO ČTK Okázalý nástup

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia