Lidové noviny

Ligu vede outsider s 50 miliony

Překvapiví lídři 1. ligy po 6. kole

- MILOSLAV NOVÁK

Málokdo by čekal, že 1. ligu povedou po pětině soutěže fotbalisté Zlína. Je to zvláštní úkaz, aby tak skromný klub byl po šesti kolech před mistrem (Plzeň), Spartou, Slavií či dalšími ambiciózní­mi kluby. Ale není jediný.

ZLÍN/PRAHA Mají nejvíc bodů (16), vyhráli nejvíc zápasů (5) a dali i nejvíc gólů (14). Zlín je překvapení­m ligy. Přitom hospodaří se zhruba 50 miliony korun (majitelem klubu je Zdeněk Červenka, vlastník skupiny Lukrom zaměřující se na agrární byznys), což je jedna z nejmenších částek v nejvyšší domácí soutěži.

Pro srovnání: rozpočty Mladé Boleslavi a Liberce se blíží ke 100 milionům, Sparta, Plzeň a Slavia mají k dispozici sumu ještě několikrát vyšší.

Letošní bilance Zlína udivuje i proto, že na jaře v nejvyšší soutěži ani jednou nezvítězil a k záchraně doklopýtal. Přitom podzim tehdy začal rovněž skvěle.

„Loni jsme byli nováčkem, letos jsme ostříleněj­ší, v létě jsme doplnili mužstvo zkušenými hráči. Myslím, že to tak rychle nevyprchá, že to budemít další vzestupnou tendenci,“věří kouč Zlína Bohumil Páník, že se jeho celek tentokrát jarnímu výpadku vyhne. „Mužstvo má svoji vnitřní sílu. Jsme schopni produkovat ještě lep- ší fotbal,“řekl po minulém kole, kdy se Zlínští vyšvihli do čela.

Nedá se očekávat, že moravský tým první příčku udrží celý podzim, natož do konce ročníku. Ale za týden v pondělí hraje doma s druhou Spartou, a pokud získá aspoň bod, měl by v čele tabulky zůstat i další týden. Šlágr prvního s druhým už je vyprodaný, kapacita hlediště včetně sektoru pro hostující fanoušky je 6089 míst.

Ligu vedly Žižkov i Drnovice

Historie pamatuje podobná překvapení především v začátcích samostatné české ligy. Hned v dru- hém ročníku na podzim 1994 byla po šesti kolech první Viktoria Žižkov.

O rok později Drnovice a úvod podzimu 1996 patřil Brnu. Mimochodem tenkrát to byl vůbec divoký start sezony, Sparta byla po sedmi kolech bez vítězství poslední. Pak se však odrazila až k titulu.

Žižkov, Drnovice ani Brno postavení v čele dlouho neudržely, ale v boji o poháry vytrvaly až do konce sezony. Žižkov s Drnovicemi obsadily pátou příčku, Brno čtvrtou.

Na podzim 1998 na startu sezony vylétly Teplice, na první příčku

se dostaly poprvé po šestém kole a udržely se na ní až do čtrnáctého, než je o skóre předskočil­a Sparta.

Šokem po odehrání pětiny soutěžního ročníku byli Bohemians na podzim 2001. Ligu vedli společně s Žižkovem a Slavií, čtvrtý pražský tým Sparta zaostávala o jediný bod. Po sedmi kolech už byli na první příčce Bohemians sami. Pak o ni sice přišli, ale když ve 14. kole ve šlágru porazili první Spartu, bodově se na ni dotáhli. Nakonec obsadili čtvrtou příčku, když na jaře získali jen dvanáct bodů, přitom za podzim šestatřice­t.

Od zářivých chvil Bohemians se už žádný „outsider“na první místo tabulky po šesti kolech neprobojov­al, Zlín je po patnácti letech první.

Nebylo zas tak velkým překvapení­m, když se na podzim 2010 vyšvihla na první místo Plzeň, protože se už v předchozí sezoně pomalu dotahovala mezi špičku. A od té doby lize kraluje.

S přispěním Petra Fojtíka, Tomáše Kubánka a Ondřeje Koutníka

 ?? Svým gólem jistil páteční výhru proti Slovácku FOTO ČTK ?? Zlínský Marko Jordan
Svým gólem jistil páteční výhru proti Slovácku FOTO ČTK Zlínský Marko Jordan

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia