Lidové noviny

Čech proti PSG. Boj o krále Evropy startuje

- DAVID ČERMÁK

PRAHA Před rokem touhle dobou se trápil, nevešel se do sestavy nejhoršího týmu německé bundesligy. Teď se Adam Hloušek, český fotbalový obránce, těší na zápasy s Dortmundem, Realem Madrid a Sportingem Lisabon.

I to je jeden z příběhů, které napíše nový ročník Ligy mistrů, nejblyštiv­ější klubové fotbalové soutěže, která dnes začíná.

Hloušek, jenž v lednu odešel ze Stuttgartu, si nejvyšší level evropského fotbalu poprvé v kariéře vyzkouší v dresu Legie Varšava. První zápas ještě vynechá kvůli trestu za vyloučení v předkole, pak už si může užít fotbalový sen.

Legia bude největším outsiderem soutěže. Pokud věříte na zázraky, můžete si v kurzu až 750 : 1 vsadit, že Ligu mistrů vyhraje.

Favority je třeba hledat jinde. Vlastně na stejných adresách jako obvykle: španělský trojlístek Real, Barcelona, Atlético, k tomu Bayern Mnichov či Juventus Turín, možná Manchester City.

Leicester v lehké skupině

Ale proč by i v Lize mistrů nemohlo dojít na překvapení? Letos je přece v akci i tým, který dokázal nedávno šokovat celý svět. Leicester, senzační anglický šampion z minulé sezony, sice v nové sezoně klopýtá a o víkendu prohrál 1:4 s Liverpoole­m, ale ani ti nejsilnějš­í by ho neměli podcenit.

Zatím k tomu ani nebudou mít příležitos­t, tým kolem hvězdiček Vardyho a Mahrize totiž začne svou cestu milionářsk­ou soutěží v nejlehčí skupině: soupeřit bude s Portem, Kodaní a Bruggami.

„Minulá sezona byla úžasná, ale já chci ještě víc. Jsme v Lize mistrů a máme další skvělou šanci se ukázat,“burcoval po losu trenér Ranieri. Jeho tým začíná zítra v Bruggách a jasným úkolem je postup.

Stejný cíl má i Arsenal, klub Petra Čecha. „Projít ze skupiny je povinnost,“ví český gólman.

Zajímavé pro něj budou zápasy s Basilejí, kde chytá jeho reprezenta­ční nástupce Tomáš Vaclík a obraně šéfuje Marek Suchý. Dál ve skupině číhá bulharský Razgrad, přemožitel Plzně z play off, a už dnes ve 20.45 Paris Saint-Germain, francouzsk­ý suverén.

Čech, Vaclík, Suchý a Hloušek si téměř jistě Ligu mistrů zahrají, ale ve hře je ještě pátý Čech – možná s největší nadějí na celkový úspěch. Do širšího kádru Juventusu patří záložník Roman Macek a silné kluby často dávají svým talentům ochutnat dospělý fotbal nejdřív právě v evropských pohárech.

I proto se vyplatí Ligu mistrů sledovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia