Lidové noviny

Titul vykoupený bolestí a slzami

Výsledky finále

- MICHAEL BEREŇ

NEW YORK / PRAHA V šatně obřího stadionu Arthura Ashe byl najednou tak malinký. Seděl, třásl se a pět minut brečel. Než švýcarský tenista Stan Wawrinka vkročil na hlavní scénu, kde porazil ve finále US Open jedničku Novaka Djokoviče ze Srbska, bojoval s nervozitou.

„Takhle nervózní jsem ještě nikdy nebyl,“řekl jedenatřic­etiletý muž. „Postupně jsem si začal věřit. Soustředil jsem se na to, co dělám na kurtu. Nepřemýšle­l jsem, co se stane, když vyhraju.“

Ačkoliv to při zápase nevypadalo (naopak se nechal ošetřit Srb krvácející z prstů u nohou), Wawrinkův triumf byl vykoupen bolestí.

„Byl to nejtěžší grandslam,“přiznal fyzicky vyčerpaný šampion. „Na kurtu jsem nechal všech- no. Během čtrnácti dnů jsem tu hrál dvaadvacet hodin. Snažil jsem se neukázat soupeři žádný problém, žádnou křeč, prostě nic. Teď můžu být šťastný. A taky hrdý na to, čeho jsem dosáhl. Byl to skvělý turnaj,“řekl Wawrinka.

Závěrečný grandslam sezony měl být příležitos­tí pro nastupujíc­í generaci. Tenisté ze špičky zmože- Dvouhra mužů: Wawrinka (3-Švýc.) - Djokovič (1-Srb.) 6:7 (1:7), 6:4, 7:5, 6:3. Čtyřhra žen: ŠAFÁŘOVÁ, Matteková-Sandsová (12-ČR/USA) - Garciaová, Mladenovic­ová (1-Fr.) 2:6, 7:6 (7:5), 6:4.

Ať velkou čtyřku rozšíří

Poražený Djokovič pozval Wawrinku mezi vyvolené. Ať velkou čtyřku, kam patří ještě Federer, Nadal a Murray, rozšíří. Ať se mluví o velké pětce. „Byl ke mně vždycky milý,“poděkoval Wawrinka kamarádovi. „Ale mám mezi ně ještě hodně daleko.“

Když v roce 2007 dorazil na da- viscupovou baráž do Česka s Rogerem Federerem i mladý Wawrinka, domácí se divili: „Kdo to vůbec je?“Švýcar tehdy nezískal ani bod. Ale posléze se prosadil mezi elitu. Výrazně mu pomohl kouč Magnus Norman, který ho donutil tvrdě dřít. Jeho jednoručný bekhend fanoušci obdivují, soupeři závidí a bojí se. Na Wawrinku v nejlepší formě se tak hezky kouká.

Rodák z Lausanne, jehož prarodiče pocházejí z Broumova, se v posledních letech chlubí skvělou statistiko­u: tři grandslamo­vá finále, tři tituly, třikrát porazil vládce žebříčku ATP. Ve finálových duelech uspěl už jedenáctkr­át za sebou.

Wawrinka tvrdí, že nejlepší tenis nehraje v první kolech, ale právě až v soubojích o trofej. Možná proto ve třetím kole pětisetové bitvy s Britem Danielem Evansem čelil mečbolu.

Mnozí mu tenhle přístup vyčítají. Je zvláštní, že triumfoval na Australian Open, Roland Garros a teď i na US Open, ovšem jenom jednou zvítězil na turnaji série Masters. „Ale to mě nezajímá,“řekl Wawrinka a koukl se na stříbrný pohár. Jeho newyorské slzy vystřídal šťastný úsměv.

Švýcarský tenista Stan Wawrinka slaví třetí grandslamo­vý titul. Ve finále US Open porazil světovou jedničku Novaka Djokoviče 6:7, 6:4, 7:5 a 6:3.

 ?? Pózoval i na populární vyhlídce Top of the Rock FOTO ČTK/ AP ?? Stan Wawrinka
Pózoval i na populární vyhlídce Top of the Rock FOTO ČTK/ AP Stan Wawrinka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia