Lidové noviny

Úspěšný Team Bucie

O Teamu Bucie

-

Na kurtu i v soukromí se baví, staly se z nich přítelkyně. Nakupují spolu, chodí se svými trenéry na večeře. Dodržují rituál, který zavedly hned na prvním turnaji – Australian Open 2015. Říkají mu čajová pauza. Při čekání na zápas se usadí se šálky na gauči, popíjejí a klábosí. „Earl Grey nás povzbudí. Nerozebírá­me taktiku, děláme si pohodu. Je to klid před bouří,“líčila Matteková-Sandsová loni na Roland Garros. „Drbeme o Twitteru, o selfie fotkách, o chlapech... Ne, opravdu vám nemůžu prozradit všechno.“

Načež se manželka bývalého hráče amerického fotbalu a obyvatelka Phoenixu hlasitě rozesmála.

Proslula jako tenisová Lady Gaga. Nosí barevné podkolenky, výrazné šperky, zaujala i dresíkem s leopardím vzorem. „Je trochu crazy,“používá Šafářová anglický výraz pro šílenost své spor- Lucie Šafářová: Rodačce z Brna je 29 let. Daří se jí ve čtyřhře i dvouhře. V singlovém žebříčku je na 44. místě, v deblu na 16. Nejvýše byla pátá a čtvrtá. Ve čtyřhře získala tři grandslamo­vé tituly a bronz na OH v Riu.

Bethanie Matteková-Sandsová: Američanka je o dva roky starší. Mnohem lépe si vede v deblu, kde jí v žebříčku momentálně patří šestá příčka. Má stejnou grandslamo­vou sbírku jako Šafářová, navrch zlato z olympijské­ho mixu v Riu. tovní kolegyně. A ta tvrdí: „Ale Lucy je taky vtipná! Smějeme se 98 procent času, který spolu strávíme.“

Dohromady je dali kamarádi Justin Sands, manžel Bethanie, a Rob Steckley, kanadský kouč Lucie. Ony si ze svých křestních jmen poskládaly přezdívku Team Bucie.

Na prvních dvou velkých akcích – v Melbourne a Paříži – rovnou dopochodov­aly až k titulu. V uplynulých dvanácti měsících je však provázely zdravotní potíže. Šafářová přes půl roku marodila, Matteková-Sandsová si před Roland Garros zlomila palec na ruce.

Na olympiádě v Riu si obě vysloužily lesklé odměny: Češka bronz ve čtyřhře a Američanka zlato v mixu.

V New Yorku se konečně sešly fit a znovu předvedly, co je zdobí. Levačka Šafářová skvěle podávala a tlačila sokyně od zadní lajny. Matteková-Sandsová řádila na síti. V semifinále skolily olympij- ské šampionky Makarovovo­u a Vesninovou 6:2, 7:6. Ve finále v boji s Francouzka­mi ztrácely 2:6, 4:5 a na podání šla Garciaová. V tu chvíli se projevila soudržnost a odhodlanos­t páru česko-amerického přátelství. Bez ztráty fiftýnu vzal rivalkám servis a ve zbytku utkání byl o trošku lepší, nenabídl jim ani jeden brejkbol.

„Začínám být dojatá, zvlášť když je 11. září,“připomněla Matteková-Sandsová patnácté výročí útoku na USA. Oddaná vlastenka v neděli opět vytáhla stulpny a potítka s americkými motivy, jež po Riu slavnostně vyřadila ze své kolekce.

Team Bucie opojený kouzlem okamžiku špásoval s trofejí, pózoval fotografům a zatím se moc nezabýval otázkami na Wimbledon, který ještě nevyhrál. Rozverně naladěná Šafářová jen navrhla, aby dvojice častěji trénovala na trávě. Už příští rok v Londýně může být sbírka úplná.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia