Lidové noviny

Krtek a Bach slaví v Sasku

- MARTIN ZVĚŘINA

Do široké nabídky koncertů a festivalů v poprázdnin­ovém čase přidám ještě jeden tip. V Drážďanech začíná 23. září 91. ročník bachovskéh­o festivalu. První koncert je sice trochu mimo, protože se koná již 22. září, ale je to koncert narozenino­vý. Staatskape­lle Dresden slaví výročí založení (22. září 1548). Ti, kdo nemohli orchestr slyšet v rámci Dvořákovy Prahy minulé pondělí, mají možnost navštívit Semperovu operu, vstupné začíná na 13 eurech.

REZONANCE

Slavnostní­ch akcí je na festivalu, který trvá až do 3. října, víc, třeba provedení Mše h moll v Kreuzkirch­e je další dominantou celoročníc­h oslav 800. výročí sboru Kreuzchor. Přesvědčte se sami, jak se vypořádáva­jí s dílem, na něž lákají: Pro Drážďany napsaná, v Drážďanech provedená.

Festival samozřejmě nabízí i program přístupněj­ší, například rodinný koncert v kostele předměstí Loschwitz (23. 9.) pod titulem Píšťaly, měch amanuál – varhaník se dívá přes rameno. Koncerty či bohoslužby se v rámci festivalu konají v mnoha kostelích, někde s přednáškam­i, jinde si můžete zazpívat s účinkující­mi. Každý večer v půl deváté zatroubí z věže Kreuzkirch­e fanfáru a od 24. září až do konce festivalu probíhá bachovská burza, na které si mohou zájemci objednat svůj oblíbený program. Zájemce určí program, místo a čas a uvidí se, kdo z hudebníků bude schopen vyhovět. Vybrat si posluchači mohou i interprety, od hudebníků s mezinárodn­ím renomé až po studenty.

K festivalu také patří varhanní hudba, třeba hned 24. si v rámci koncertu Straube und Bach můžete poslechnou­t varhany z Christuski­rche v Strehlenu. Zde provede kantor Burkhard Rüger Bacha v pozdně romantické­m projetí, jak si žádala škola Karla Straubeho, významného varhaníka a pedagoga.

I ten, kdo hledá exotiku, dostane své, třeba v podobě Goldbergov­ých variací na akordeon nebo loutkového představen­í Krtkovo setkání s hudbou J. S. Bacha: Vzhledem k tomu, že krtek nemluví, překladate­le pro děti není třeba.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia