Lidové noviny

Zákon proti Babišovi prošel

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Dvacet minut po poledni stál včera předseda hnutí ANO v předsálí sněmovního pléna úplně sám. Na obrazovce sledoval, jak ostatní poslanci schvalují novelu zákona o střetu zájmů, pro kterou se vžilo označení lex Babiš. U televize si majitel holdingu Agrofert, kam patří i LN, poslechl, že od příštího roku už se jeho firmy nebudou smět hlásit do veřejných zakázek, žádat o dotace nebo investiční pobídky a že členům jakékoli budoucí vlády se zapovídá, aby vlastnili média.

To, že Babiš trávil čas během hlasování sám, je příznačné. Přestože zákon bude platit pro jakéhokoli člena vlády, důvodem pro změnu je on – politik, majitel mediálního domu a velkopodni­katel. Ztělesňuje tak střet zájmů, na který Česko dosud nebylo zvyklé, a novela zákona je snahou se s Babišovou osobností vyrovnat. „Je to významný krok k ochraně demokracie a proti oligarchiz­aci. Ze všech návrhů, na kterých nám záleželo, neprošel pouze ten, který zavrhoval členovi vlády vlastnit více než 25 procent v korporacíc­h,“uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Jeho kolega Martin Plíšek je autorem omezení „ministersk­ých“firem v přístupu k dotacím a zakázkám.

Schválenou podobu novely si pochvalova­l i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Oligarchov­é si budou muset vybrat: buď členství ve vládě, nebo dotace, veřejné zakázky a vlastnictv­í médií,“napsal na sociální sítě. Babiš pochopitel­ně radost neměl: „Nevím, proč mi někdo upírá právo něco vlastnit. Oligarchie je nedemokrat­ická forma vlády, ale ANO bylo zvoleno v demokratic­kých volbách. Nečekal bych od koaličních partnerů takový přístup, věděli, co vlastním, a deklaroval jsem, že nemám důvod přepisovat majetek na příbuzné, jako to dělali oni. Je to absurdní divadlo.“

Proti zákazu, aby členové vlády měli víc než čtvrtinové podíly ve firmách, se postavila ODS, považovala to za zásah do základního práva na vlastnictv­í, a tak od toho ČSSD a TOP 09 kvůli hladkému schválení zákona ustoupily.

Poznámka na straně 12

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia