Lidové noviny

Zákon proti Babišovi prošel

-

a trendy na mediálním trhu, kdy většinu zpráv lidé čerpají ze sociálních sítí a webů. Nicméně ve smyslu včera schválenéh­o zákona by to v krajním případěmoh­lo znamenat, že Andrej Babiš vytáhne z mediální skupiny Mafra zpravodajs­ké servery iDNES a Lidovky, které bude moci přiznaně vlastnit i poté, kdy nastane povinnost zákonem se řídit.

Zamezení přístupu k dotacím

Pro Agrofert by bylo zamezení přístupu k dotacím a zakázkám citelnou ranou. To ale není nevyhnutel­ný závěr, i když zákon zdárně doputuje do sbírky. Pokud Babiš převede svá vlastnická práva do svěřenecké­ho fondu nebo na někoho ze svých příbuzných, cesta Agrofertu k veřejným penězům zůstane otevřená. Varianta, byť nepravděpo­dobná, je i prodej holdingu nebo jeho částí.

Co ministr financi udělá, nechce předjímat. Počká, až a jestli zákon projde přes Senát a prezidenta. Pak se poradí s právníky, jak by měl postupovat. „Je to nespravedl­ivé. Od začátku se chovám transparen­tně,“dodal Babiš. Jeho střet zájmů přináší ale v praxi provozní obtíže i ve své teoretické rovině. Například za něj musejí odnášet některé zákony na vládu jiní ministři nebo dokumenty podepisova­t náměstci.

Hnutí ANO má za to, že zákaz mít v portfoliu média je omezením práva na vlastnictv­í, a zvažuje, že se obrátí na Ústavní soud. „Sněmovna udělala přesný řez mezi ekonomicko­u a politickou mocí. Je to dobře. Máme zpracovano­u analýzu, podle které přijaté změny nejsou v rozporu s ústavou,“dodal Chvojka.

 ?? Spolupráce. trvá na tom, že od začátku svého působení v politice si počíná transparen­tně. Koaliční partneři podle něj o jeho majetku věděli už při domlouvání vládní FOTO MAFRA - MICHAL ŠULA ?? Andrej Babiš
Spolupráce. trvá na tom, že od začátku svého působení v politice si počíná transparen­tně. Koaliční partneři podle něj o jeho majetku věděli už při domlouvání vládní FOTO MAFRA - MICHAL ŠULA Andrej Babiš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia